En välkänd krönikör i Dagens Nyheter (Johan Croneman) kände sig redan i slutet av december överkörd av alla dessa årskrönikor som framför allt radio- och tv-kanaler ägnar sig åt inför det nya året.
Han konstaterar att dessa årssammanställningar är legio när det handlar om sport och nyheter, men helt saknas när det gäller kulturen.
72 inlägg om musiken
iMusiken försöker här hjälpa upp detta genom denna summariska genomgång av vad som hände under året. Som bekant håller sig iMusiken till spaningar på konstmusikens, jazzens och folkmusikens område.
Stort kammarmusikpris till tonsättaren Zivkovic
2020 års Järnåkerstipendium tilldelas tonsättaren Djuro Zivkovic för verket Citadel of Love (2019/2020). Det är Sveriges största kammarmusikstipendium – 100,000 kronor – som idag…
Mer än en halv miljon besökare i Konserthuset
Att nedstängningen av kulturscenerna under pandemin skulle bli döden för levande konserter visade sig bli det motsatta. Runt om bland landets konserthus…
Årets kompositionsresidenter
De är båda komponister och musiker, de två som nu får s k kompositionsresidens: Christian Gabel och Per Störby Jutbring. De får…
Nye operachefen vid Norrlandsoperan
Norrlandsoperan har rekryterat regissören Dan Turdén som ny operachef. Han tillträder den 1 februari 2021 för ett fyraårigt förordnande och efterträder Malin…
Jord och mossa blev guld för GöteborgsOperan
Foton på GöteborgsOperans sångare, musiker och dansare bland jord, mossa, slingrande rötter och blommor.Detta bildprojekt har vunnit guld i Svenska Designpriset 2020….
Dryga miljarden till regionernas kultur
Kulturrådets styrelse har nu beslutat om 2021 års bidrag till kultur i hela Sverige. Närmare 1,4 miljarder skattekronor fördelas till regionerna i…
Kulturen hårdare drabbad än turistbranschen
Under 2020 har hela den kulturella och kreativa sektorn i EU tappat över 30 procent av sin omsättning – sammanlagt 216 miljarder…
Hovsångare och tonsättare får kunglig medalj
2021 års medaljförläningar av utmärkelsen Litteris et Artibus (För vitterhet och konst) meddelades den 28 januari av kungahuset. Bland dem som får medaljen finns hovsångaren…
Musiker och sångare har störst chans att få Litteris et Artibus
I Avdelningen Värdelöst Vetande kring den kungliga förtjänstmedaljen Litteris et Artibus, som delats ut med varierande frekvens sedan 1853, men flitigast av…
Ny musik för unga röster – festivalen Svensk Musikvår satsar
Festivalen Svensk Musikvår började som ett pilotprojekt 2016 när ett antal musiker ville återuppliva huvudstadens tidigare festival för ny musik. Primus motor…
Guld för Stims årsredovisning
När inte så mycket får hända på scenerna, kan vi ändå konstatera att (konst)musikvärlden håller sig väl framme när det gäller uppmärksammad…
Svårt rekrytera till blåsinstrument
En ny orkesterundersökning visar att det är stora problem att rekrytera blåsmusiker till landets orkestrar. 131 orkestrar har deltagit i undersökningen som…
Svensk Musikvår ’21 – mängder av ny musik och uruppföranden
Det här blir den sjätte upplagan av festivalen Svensk Musikvår (17–27 mars 2021) som genomförs exakt ett år efter att corona-pandemin tvingade…
Ut på isen med flygeln
Det är isläge över hela Sverige just nu. Så även på Kyrkviken vid Arvika. Då passade den internationella pianoklassen vid Ingesund på…
Stenhammar inspirerar fyra tonsättare att skriva nytt
I år firas kompositören Wilhelm Stenhammars 150-åriga födelsedag; han föddes den 7 februari 1871 i Stockholm, dog den 20 november 1927 i…
Risk för bestående skador efter kulturlivets karantän
– De hål i kulturlivet som pandemin har orsakat kommer att förvärras om restriktionerna fortsätter. Värst drabbade är Sveriges teatrar och konserthus,…
Kulturens ekosystem i gungning
Nu börjar även ansvariga kulturbyråkrater fråga sig vad som ska hända efter det att alla dessa miljoner i alla dessa krisstödspaket har…
Ny musikchef på P2
Det blir skifte på stolen som ansvarig för P2:s musik- och språkutbud vid Sveriges Radio. Nuvarande chef Elle-Kari Höjeberg går i pension…
Prisade tenoren årets Jussi Björling-stipendiat
En svensk tenor som låter tala om sig – och som uppmärksammas. Så sent som i januari i år tilldelades han den…
Vinnaren av Blåsmusikpriset ’21 – en slagverkare
Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument har avgjorts ikväll i en finalkonsert i Crusellhallen på Linköping Konsert & Kongress….
Epidemic Sound sprider sig som Pandemic Sound för upphovsrätten
Epidemic Sound är ett svenskt företag som startade 2009 av fem (då) yngre män: Peer Åström, David Stenmarck, Hjalmar Winbladh, Jan Zachrisson och Oscar Höglund. Den senare är vd. Nyligen…
Johannespassionen enl. utländska musik-agenturer
Den enda Bach-passion som kommer att ljuda i Sverige under 2021 års påsk är förmodligen den i Berwaldhallen, Stockholm: Johannespassionen av Johann Sebastian…
Fyra stipendier ur Olle Adolphsons minnesfond
En udda, underfundig och mycket begåvad vissångare och kompositör under 1960- och 70-talet var Olle Adolphson (1934–2004). Han skrev bl a sånger…
ljudOljud med kompositions- och dirigentstudenter
ljudOljud är en årligen återkommande festival som arrangeras av Institutionen för Komposition, Dirigering och Musikteori vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. Om…
– Frilansande musiker har drabbats hårt
I alla länder är de frilansande musikernas situation minst sagt besvärande. Inga jobb, inga inkomster. Bara tomhet och musikaliskt mörker. En som…
Manifestation för barns röster på Världsröstdagen
Den 16 april är det Världsröstdagen/World Voice Day, som arrangerats i Sverige sedan 2013. På Världsröstdagen uppmärksammas rösten på allehanda sätt över…
Sandströms sista stycke med Bach får Sverigepremiär
Åtta dagar efter Sven-David Sandströms död, i juni 2019, ledde den israeliske dirigenten Omer Meir Wellber uruppförandet av sexminutersverket The hidden treasure: Contrapunctus 8 för orkester…
Ny konserthall vid Kungl Musikhögskolan
När nya campus för KMH (Kungl Musikhögskolan) byggdes och stod klart 2016 fick det tidigare ridhuset på tomten vara kvar. Byggnaden från…
En dag då hela Sverige blåser
Blåsmusikens dag är tänkt för alla som spelar blåsmusik; barn, unga, amatörer och professionella i alla genrer och ensembleformer inom blåsmusiken. Blåsmusikens…
Krisstöd till 774 kulturaktörer för inställda evenemang – 1
Här kom besked om det tredje (och sista) beslutet om krisstöd för inställda eller uppskjutna evenemang. Beskedet från Kulturrådet presenterades den 6…
Ett av Sveriges största musikpriser till David Huang
Sixten Gemzéus stiftelse har beslutat tilldela pianisten David Huang 2021 års stora musikstipendium som är på 500,000 kronor. Stipendiet, som instiftades 2016,…
Dirigenten Hanson programchef för Malmö Symfoniorkester
Efter smått legendariske Per Hedberg är det nu klart att det är dirigenten Andreas Hanson som blir ny programchef för Malmö SymfoniOrkester (MSO) och…
En svensk Missa Solemnis för första gången inspelad
Många fler än Ludwig van Beethoven har komponerat en Missa Solemnis, dvs en mässa, ett kyrkoverk med latinsk text. H-moll-mässan av Johann…
Aldrig förr har så mycket stödpengar delats ut
Historiskt stora belopp har den här veckan fördelats till s k centrala aktörer inom kulturlivet. Kulturrådet har fördelat cirka 1,4 miljarder kronor…
Tio nya till Musikaliska akademien
Kungl Musikaliska akademien har den 20 maj valet in fem nya svenska ledamöter, samt fem nya utländska ledamöter. De svenska ledamöterna är…
Två nya i Folkoperans ledning
Två välkända kulturprofiler tar över i Folkoperans ledning. Detta hände vid årsmöte i Stiftelsen Folkoperan och vid bolagsstämma i Folkoperan AB. Nya…
iMusiken startar Ung iMusiken
Den som följt iMusken under de senaste fem åren vet att vi vurmar för kvinnliga tonsättare, repertoarfrågor, musik och klimat samt inte…
Grammis, Årets klassiska
Gitarristen Jacob Kellermann, Norrbotten NEO, London Philharmonic Orchestra och dirigenten Christian Karlsen för det hyllade albumet Concierto de Aranjuez på etiketten BIS…
Grammis, Årets jazz
Amanda Ginsburg med albumet I det lilla händer det mesta tilldelades Årets Jazz 2020 vid Grammis-galan den 3 juni 2021. Medverkande på…
Nya projektledaren på SVT Kultur
Hon kommer att projektleda utbudet inom Kulturstudion och ansvara för musikdokumentärer, konserter och föreställningar. I augusti 2021 tillträder Mira Bartov som projektledare….
Nära en halv miljard ytterligare via Kulturrådet
– Vi är positiva till att fördela ytterligare krisstöd till kulturlivet, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande. Även om samhället…
Dirigentfinalisterna i årets Eric Ericson Award
93 sökte. Nu är åtta unga kördirigenter klara för final i den prestigefulla tävlingen Eric Ericson Award. 21–24 oktober blir det semifinal…
Besk kulturkritik av de nordiska regeringarna
Nordiska rådets presidium lyfter fram kulturens betydelse som sammanhållande kitt i Norden. Nu kommer skarp kritik på de förslag till nedskärningar i…
Sommarkonserter på Stockholms största kyrkorgel
Den finns i Engelbrektskyrkan och har 86 stämmor. Orgeln är mekanisk, förutom manual V som är elektrisk. Den är byggd 1964 av Grönlunds…
En gnutta Sverige i årets Chopin-tävling
Mer än 500 pianister från hela världen sökte till 18:e upplagan av Fryderyk Chopin International Piano Competition i Warszawa. Uppskjuten två gånger…
Agrippina på Drottningholm: Kvinnorna de enda intelligenta varelserna på scenen
Agrippina, med musik av Georg Friedrich Händel och libretto av Vincenzo Grimani komponerades för karnevalen i Venedig 1710 och är en ironisk…
Stråklandslaget – här finns de kommande toppmusikerna
Efter några års uppehåll är sommarkursen för unga musiker – Stråklandslaget – tillbaka. Det är RUM (Riksförbundet Unga Musiker) som arrangerar denna nationella stråkkurs, i år…
Symfoniska festen under Skanstullsbron drar igång
För fjärde året i rad genomförs Gränslandet, som kallar sig en symfonisk fest. 20–21 augusti framförs konstmusik musik tillsammans med klassisk världsmusik….
Kammaroperan Ecce arbor får urpremiär
Hur förändras vår natur efter exploatering av skogen? Det är ett ämne som engagerar några konstnärer och en tonsättare just nu. På…
Det blev en Casper efter Karsten på Stim
Stims styrelse har utsett Casper Bjørner, 51, som ny vd. Han har bl a lång erfarenhet av ledarskap inom den kreativa sektorn,…
Svenske Joachim chefsdirigent i Bogotá
Joachim Gustafsson har de senaste åren många gånger besökt i Colombias huvudstad Bogotá för att dirigera stadens filharmoniska orkester, Orquesta Filarmónica de…
Fritt fram för körerna – under ansvar
Sveriges Körförbund träffade den 1 september Folkhälsomyndigheten. Till körlivets glädje hävs nu de specifika rekommendationerna för körsång. Folkhälsomyndigheten har inte längre några…
Nye operachefen för Wermland Opera
Wermland Opera i Karlstad har rekryterat Kjell Englund som ny opera- och orkesterchef. Han tillträder den 1 januari 2022. Förordnandet är på fem…
Ny dirigent för Sveriges Ungdomskör
Maria Goundorina är den nya dirigenten för Sveriges Ungdomskör. Han har utnämnts till posten under projektperioden 2021–2024. Maria Goundorina (född 1978), eller Masja som hon även…
Premiär för kammaroperan Alice i underlandet
I Jönköping planeras för tvärkonstnärliga framföranden under jord – i Tabergsgruvan. Det är Scenkonst Jönköping, konstnärskollektivet Subterrania, tonsättaren Christofer Elgh och Jönköpings…
Stora körmässan med starka nordiska inslag
Under de senaste tio åren arrangerar det tyska körbundet en stor, internationell fackmässa som riktar sig till allt som har med körsång…
Ny vd för Musikaliska
Sveriges äldsta konserthus, Musikaliska vid Nybrokajen i Stockholm, har skaffat sig en ny vid i Noomi Hedlund. Därmed har hon också ansvar…
Detta är Årets Körledare 2021
Det blev kördirigenten Bengt Ollén, Stockholm, som tilldelades utmärkelsen Årets Körledare 2021. Det är ett gemensamt stipendium från Rosenborg-Gehrmans Stiftelse och Föreningen…
Årets Barn- och Ungdomskörledare 2021
Utmärkelsen tilldelades Anna-Karin Annmo, Västerås, lördagen den 2 oktober. En annan västeråsare, körlegendaren Bror Samuelson, fick utmärkelsen 1995. Anna-Karin Annmo är körpedagog…
Kvinnoorkestern spelar kvinnliga tonsättare – alltid
Kvinnoorkestern, baserad i Skåne, är Sveriges första helkvinnliga klassiska orkester. Med enbart kvinnliga tonsättare på repertoaren utmärker de sig som ett banbrytande…
De utses till Musikens Möjliggörare
En konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik kan få utmärkelsen Musikens Möjliggörare. Priset delas ut av…
Tonsättare, hovsångare och kyrkomusiker medaljförlänade
Tisdagen den 12 oktober delade Kungen ut medaljerna H.M. Konungens medalj och Litteris et Artibus vid en ceremoni i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet i Stockholm….
Nya orkesterchefen för Musica Vitae
Kammarorkestern Musica Vitae i Växjö får nu en ny orkestermchef efter Andreas Lönnqvist som går vidare till Göteborgsoperan. Det blir Emily Tatlow….
Färöarna tog hem Nordiska rådets musikpris
Det blev den färöiska musikern och sångerskan Eivør Pálsdóttir (född 1993 och bosatt i Torshavn) som fick ta emot fick Nordiska rådets…
Mårtensson efterträder Rehnqvist som kompositionsprofessor
Det blir tonsättaren Per Mårtensson som tar över efter Karin Rehnqvist som professor i komposition vid KMH, Kungl Musikhögskolan. Äntligen en man,…
Flickorna dominerar i musikskolorna
Flickor med högutbildade föräldrar är fortfarande vanligast bland alla de 177,000 barn och ungdomar som går i kommunala musik- och kulturskolor. 62…
Multimusiker ny chefsdirigent för Filharmonikerna
Han är bara 32 år, Ryan Bancroft – den nye chefsdirigenten för Kungl Filharmonikerna. Han tillträder på posten först i och med…
Svensk julmusik från Norrbotten till hela Europa
Konserten En svensk jul från Studio Acusticum i Piteå kommer att höras över hela Europa. Detta genom EBU (European Broadcasting Union), något…
Gemensam front för upphovsrätten
Från Stim-huset på Hornsgatan i Stockholm rapporteras nu att de fyra organisationerna – Stim, FST, SKAP och Musikförläggarna – gör en gemensam…
Närmare 6 milj kr till musikutgivningar
Två gånger om året delar Kulturrådet ut bidrag för professionella musikutgivningar. I årets andra omgång av musikutgivning beviljas 123 produktioner stöd, vilket…
Järnåkers-priset till Anders Hillborg
Saltöstiftelsens jury tilldelar årets Järnåkerstipendium – Sveriges största kammarmusikpris – till Anders Hillborg för verket Duo for Cello and Piano från 2013. Detta stora kammarmusikstipendium –…
Ett svenskt juloratorium med tramporgeln i centrum
Juloratorier på svenska har komponerats tidigare, till exempel av Fredrik Sixten, för för sopransolo, två körer och kammarorkester. Koraltexterna var skrivna av…