Den finns i Engelbrektskyrkan och har 86 stämmor. Orgeln är mekanisk, förutom manual V som är elektrisk.

Den är byggd 1964 av Grönlunds Orgelbyggeri AB i Gammelstad.

Under fem sommartorsdagar ljuder härifrån lysande orgelmusik framförd av topporganister. Konserterna börjar klockan 19.00 och till alla är det fri entré.

15 juli: Ania Proskourina

Har studerat orgel vid Musikkonservatoriet i Falun, samt kyrkomusikerprogrammet vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har även en masterexamen i solistiskt orgelspel från Conservatorium van Amsterdam. Ania har turnerat i Europa och medverkat vid flera skivinspelningar som pianist, cembalist, organist och körledare. Idag är hon organist i Sollentuna församling. Framför verk av bl a Johann Sebastian Bach, Jacques van Oortmerssen och Joe Hisaishi.

22 juli: Mila Ortgies Thoors – musik av kvinnliga tonsättare

Har studerat till konsertpianist på Rostovs statskonservatorium, samt som kyrkomusiker och konsertorganist på Göteborg och Piteå musikhögskolor. Hon har deltagit i internationella orgelakademier, masterklasser, orgelfestivaler och konserterat som orgelsolist i Sverige och Europa. Mila är organist i Klosters kyrka i Eskilstuna. Hon kommer att spela musik av kvinnliga tonsättare: Jeanne Demessieux, Rachel Laurin, Elfrida Andrée, Sofia Gubaidulina m fl.

29 juli: Stefan Therstam

Stefan Therstam är organist i Engelbrektskyrkan och har det huvudsakliga ansvaret för orgelspelet på gudstjänster och konserter. Hans specialitet är improvisation. Stefan gör många konserter runt om i landet och internationellt samt är professor i orgel vid KMH, Kungl. Musikhögskolan. Stefan kommer att spela musik av Arvo Pärt, Wilhelm Peterson-Berger, Oskar Lindberg (Engelbrektskyrkans förste organist) samt Camille Saint-Saëns.

5 augusti: Helena Holmlund

Har en kandidatexamen i kyrkomusik och en masterexamen i solistisk orgel från Musikhögskolan i Piteå. Studerar nu avancerad interpretation vid Kungl. Musikhögskolan. Sedan 2017 har Helena arbetat som kyrkomusiker i Brännkyrka församling. Hon kommer att spela verk av Dietrich Buxtehude, Sofia Gubaidulina och Max Reger.

12 augusti: Berit Palmgren

Har studerat såväl vid Musikhögskolan i Göteborg som i Holland och Frankrike, med tyngdpunkt på barockmusik. Berit är också utbildad körpedagog. Hon ansvarar för musik- och körverksamheten i Masthuggs församling i Göteborg sedan 2001. Framför verk bl a av Joseph Jongen, Jean-Adam Guilain, John Ireland och Alfred Hollins.

Mer info om sommarorgeln i Engelbrekt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.