I lika idylliska som puttriga Öregrund (en stad från 1491, idag med cirka 1,600 invånare) genomförs för andra året Öregrunds Musikfestival, 18–20 juli 2024, skapad av musikerna och tonsättarna Christian Lindberg och Andrea Tarrodi (far och dotter) samt journalisten Sharon Jåma.

Det här är en festival som märks inte bara i lilla staden där solen går ned i havet, utan även i hela Roslagen. Det medverkande musikerkapitalet är gediget. 2024 års upplaga bjuder på namn som
Anne Sofie von Otter (vida berömd sångerska), Bengt Forsberg (lika berömd pianist), Aleksa Lundberg (skådespelare, dramatiker, regissör och journalist), Christian Lindberg (trombonist, dirigent, kompositör), Erik Nilsson (slagverkare), Noah Hofvander (saxofon), Alice Power (violin) och Fabian Fredriksson (gitarr). Dessutom Anki Svans Damkör, dvs ett antal kvinnoröster under tonsättaren Andrea Tarrodis ledning.

18 juli

Invigningskonserten blir i Öregrunds kyrka kl 18 – Viva la Diva är en hyllning till sångerskan. Det bjuds på klassiker med Zarah Leander, Monica Zetterlund, Marlene Dietrich, Liza Minnelli, Barbro Hörberg och några till.

Dessförinnan (kl 14) blir det samtal mellan Anne Sofie von Otter och Sharon Jåma om musiken, livet och kärleken till Roslagen.

Musikparaden, som verkligen hörs, går genom Öregrund. Invigningstal i hamnen startar kl 17.

19 juli – med uruppföranden

Klockan 13 blir det ett program om Schubert – melodins mästare med Anne Sofie von Otter och pianisten Bengt Forsberg.

Att gå där den djärve gör halt är titeln på ett program kring En Divas Försvarstal. Här blir det uruppförande av bl a tonsättarna Molly Kien, Andrea Tarrodi, Per Egland och Christian Lindberg. Det utlovas ”världsartister i spektakulärt möte med unga stjärnskott”.

20 juli

Camilla Lundberg och Sharon Jåma har ett samtal kl 15 l i Gröna Huset i Öregrund om vad kastrater, Maria Callas och Mariah Carey har gemensamt.

I Öregrunds kyrka blir det kl 17 konsert med una musikerna Noah Hofvander, saxofon och Alice Power, piano. Tillsammans har de gjort stor succé genom ett gränsöverskridande program.

På kvällen blir det finalkonserter – Douce France/Medeltida divor – två konserter och medeltidsmiddag på Valudden. Anne Sofie von Otter i en intim konsert alldeles vid havet tillsammans med gitarristen Fabian Fredriksson och pianisten Johan Siberg. Därefter ett framförande med medeltidsstjärnorna i Cyprus Pest i en ”sanslös final” på Valuddens naturscen.

Mer info om festivalprogrammet ›

Bilden överst: Kajsa Kax, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.