Så fick de som de ville, kommunpolitikerna med kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) i spetsen i det moderatstyrda Norrköping. Driftbolaget säljs men fastigheten kvarstår i kommunens ägo.

Stadens konsert- och kongresshall Louis De Geer Konsert och Kongress, scen för bland andra Norrköpings Symfoniorkester, säljs till familjeägda Elite Hotels of Sweden. Elite Hotels vill gärna att hela personalen (23 personer) stannar kvar i verksamheten. 

Nöjda beslutsfarre. Fr v Anders Karlsson, kongressansvarig, Elite Hotels of Sweden. Fredrik Thorsvret, regionchef, Elite Hotels of Sweden, Anna Selander, kommundirektör, Norrköpings kommun,, Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Göran Lindgren, finansdirektör Norrköpings kommun. Foto: Norrköpings kommun

Bolaget säljs till ett marknadsvärde och det innebär att kommunen får en engångsersättning i samband med överlåtelsen den 2 januari 2025. Den fasta ersättningen uppgår till 7,5 miljoner kronor, sedan adderas det som finns i kassan vid tillträdesdagen. Preliminärt uppgår det totala värdet till 18 miljoner kronor vid tillträdesdagen. Även hyresavtalet kommer att vara nytt och innebär för norrköpingsborna en ökad intäkt på cirka 2,1 miljoner kronor årligen, sägs det.

Ännu fler konserter

 – Det känns skönt att den långa processen kring detta är över och att vi nu vet att Elite Hotels köper Louis De Geer, vi hade inte kunnat tänka oss en bättre lösning. Elite är en stabil och långsiktig ägare med stor branschkunskap, vi ser med spänning och nyfikenhet fram emot de möjligheter som öppnas upp för vår verksamhet genom förvärvet. För mig känns det extra skönt att veta att anställningarna för alla medarbetare är tryggad, konstaterar Liselotte Andersson, vd för Louis De Geer Konsert & kongress.

– Vi kommer fortsätta fylla Louis De Geer och Norrköping med ännu fler konserter, konferenser och kongresser, lovar vd:n.

En bra dag för Norrköping

– Vi är väldigt glada över att Elite Hotels tror på Norrköping och genom förvärvet av LDG väljer att etablera konsert- och kongressverksamhet även här. Vi har arbetat aktivt för ett förbättrat företagsklimat och dagens försäljning innebär att kommunen inte längre kommer konkurrera med marknaden inom besöksnäringen, säger Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har nu äntligen fått en privat aktör som kan driva LDG fullt ut för att erbjuda högkvalitativa kulturutbud, upplevelser och kongresser med fokus på att samarbeta med företag i branschen. Det skapar mervärde för alla som bor i Norrköping och ökat affärsunderlag för övrigt näringsliv. Det här är verkligen en bra dag för Norrköping, fortsätter Jarl.

Förra året gjordes en strategisk översyn av kommunens ägande där Louis De Geer Konsert och Kongress ingick. Utredningen visade bland annat att verksamheten och anläggningen hade möjlighet att kunna utvecklas till en av Sveriges främsta konferens- och nöjesanläggningar och bli en ledande aktör i branschen. Den visade också att det fanns intresse hos kommersiella aktörer att både köpa och driva anläggningen. Beslutet innebär att driftbolaget säljs men att fastigheten kvarstår i kommunens ägo.

Utökat kultur- och evenemangsutbud

– Norrköping är en stolt kommun där många olika typer av evenemang tar plats men det finns en ännu större potential. Därför har det varit väldigt viktigt att hitta rätt part för denna försäljning. Vi ser Elite Hotels som en mycket kompetent och stabil aktör med stor erfarenhet av denna typ av kultur- och evenemangsverksamhet i kommunala fastigheter.

– De kan påvisa mycket goda resultat från andra platser och har även uttryckt att de ser SON som en stor tillgång. Därför känner vi oss förvissade om att dagens beslut kommer leda till ett utökat kultur- och evenemangsutbud av hög klass till norrköpingsborna och att Elite Hotels kommer att vara en god samarbetspartner för övriga företag i Norrköpings besöksnäring, säger Anna Selander, kommundirektör och vd för Norrköping Rådhus AB.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.