Bingsjöstämman går av stapeln första onsdagen i juli varje år. I samband med festligheterna delas även två stipendier ut till lovande unga musiker: Päkkos Gustafstipendiet och Pål Olles Fiol

Bingsjöstämman arrangerasi juli sedan 1969. Bakom arrangemanget står Dalarnas Spelmansförbund, Folkmusikens Hus och Bingsjö Bystugeförening.

Alvina Herbinger Rygne 

Årets mottagare av Päkkos Gustafstipendiet är Alvina Herbinger Rygne (bilden överst) från Örebro, ”för ett rikt och känsligt låtspel som målar klangvärldar och talar i nuet, på egen hand och i samspelet med andra.” 

Hennes musikaliska resa började i den lokala musikskolan. Kopplingen till Dalarna och folkmusiken växte sig stark under tio år med Musik vid Siljan och kursen ”Låtspel för barn och ungdom”. Efter studier på Skurups folkhögskola och Kungliga musikhögskolan är nu Alvina en fullfjädrad spelman och musikant som tycker om både det ösiga och oväntade liksom det vemodigt finstämda. Det spontana musikaliska möte och kommunikationen som kan uppstå när man jammar med en annan musiker ligger henne extra varmt om hjärtat.

Helmer Högberg

Stipendiet Pål Olles Fiol till delas Helmer Högberg från Övre Gärdsjö, Rättvik, ”för ett spel och ett sätt med djup och bredd, som en ung traditionsbärare som tagit till sig och utövar musiken med samma självklarhet som tidigare generationers spelmän.” 

Helmer har vuxit upp med starka folkmusiktraditioner på båda sidor av släkten. Med en fot i Rättviksmusiken och den andra i Medelpads folkmusikmiljö har intresset att spela med andra vuxit sig starkt. Han har fyllt på sin musikaliska ryggsäck med kunskap från Rättviks musikskola och vännerna i ungdomsensemblen Mittfolk – och naturligtvis i stor utsträckning från den spelande familjen. Efter studenten väntar värnplikten och Pål Olles Fiol kan förhoppningsvis användas i såväl buskspel som till dansgolv när Helmer är hemma på permission.

Päkkos Gustafstipendiet
Gustaf Herman Päkkos, Päkkos Gustaf, 1916–2000

Päkkos Gustafstipendiet består av två delar: En penningsumma om 10 000 kronor som delas ut av föreningen Bingsjöstämman och Päkkos Gustafs fiol som lånas ut av Leksands Sparbank. Stipendiaten får låna Päkkos Gustafs fiol under året, för att nästa år lämna över den till nästa stipendiat.

Pål Olles Fiol
Dyrsmeds Olof Olsson, Pål Olle, 1915–1987.

Pål Olle, legendarisk spelman från Östbjörka, stilbildare, förebild för en hel generation spelmän. När han gick ur tiden 1987 instiftades stipendiet Pål Olles Fiol som delas ut av Leksands Sparbank och Folkmusikens Hus. Stipendiet består av att en ung spelman under ett år får ha fiolen i sin ägo, för att under Bingsjöstämman lämna över den till nästa års stipendiat.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.