Han är förmodligen världens äldste orkesterdirigent som fortfarande är aktiv: Herbert Blomstedt, född 11 juli 1927 i Springfield, Massachusetts. Familjen flyttade till Sverige när Herbert Blomstedt var ett par år gammal; som barn bodde han även fem år i Finland.

Blomstedt fick sin musikaliska grundutbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och musikvetenskap vid Uppsala universitet. Därefter studerade han dirigering vid Juilliard School of Music i New York, bland annat för Leonard Bernstein samt studier i barockmusik vid Schola Cantorum Basiliensis i Basel. Som 26-åring debuterade han med Kungliga filharmonikerna i januari 1954. Sin första tjänst som chefsdirigent hade han med Norrköpings Symfoniorkester 1954–1962. 

Han vann Koussevitzky Conducting Prize 1953 och Salzburg Conducting Competition 1955.

Med världens stora orkestrar
Herbert Blomstedt 1982.

Som gästdirigent har Blomstedt framträtt med många av världens stora orkestrar som Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker – en orkester han för övrigt dirigerar vid festspelen i Salzburg den 28 juli – Royal Concertgebouw OrchestraBoston Symphony OrchestraChicago Symphony OrchestraNew York Philharmonics, Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, för att nämna några.

Under åren 1975 till och med 1985 var Blomstedt chefsdirigent för Staatskapelle Dresden.

– Standarden på orkestrarna i dag är mycket bättre än för 50 år sedan. De är formidabla ”maskiner” om jag får använda det uttrycket, inte på ett negativt sätt. Orkestrarna kan leverera i snabb takt och med musiker som idag måste vara experter på minst tio olika stilar!, har Blomstedt konstaterat i en intervju.

Nobel, charmig – och nyfiken

Nobel, charmig, nykter, blygsam. Sådana egenskaper kan spela en stor roll för mänskliga relationer och är uppskattade hos de flesta. Oavsett hur orkester och publik uppfattar en dirigent är Herbert Blomstedt ett undantag, just för att han besitter de egenskaper som till synes har så lite att göra med en dirigents maktanspråk.

Herbert Blomstedt har alltid representerat den typen av konstnärer vars professionella kompetens och naturliga auktoritet gör all yttre betoning överflödig. Under de mer 70 åren av sin karriär har han förvärvat den oinskränkta respekten från musikvärlden.

– Musik håller mig ung. Jag har en stor nyfikenhet och på så sätt är jag fortfarande som ett barn. Jag har lärt mig lite genom åren men framför allt har jag lärt mig att jag kan alldeles för lite. Och att vara nyfiken kan innebära att man utforskar samma verk 200 gånger, konstaterr Blomstedt.

Stor repertoarbredd

Blomstedt behärskar en imponerande bred symfonisk repertoar. Genom decennierna har han gjort betydande insatser för att sprida svensk och nordisk musik runtom i världen. Speciellt Franz BerwaldWilhelm Stenhammar och Carl Nielsen är tonsättare vars musik ofta fått klinga under Blomstedts taktpinne.

Blomstedt invaldes 1965 som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Han utnämndes 1999 till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. 2012 mottog han Serafimermedaljen för sina insatser för svenskt musikliv.

Sommarpratare

Den 6 augusti 2024 kan Herbert Blomstedt höras i Sveriges Radio P1 i programmet Sommar ›


Bilden överst: J.M. Pietsch, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.