Bland de 58 personer som ska vara Sommar-pratare från den 22 juni till och med den 18 augusti 2024 finns två företrädare för konstmusiken: Sofi Jeannin och Herbert Blomstedt. Båda dirigenter, Sofi mest för kör, Herbert mest för orkester.

Senast någon från den klassiska scenen anförtroddes sommarpratar-uppdraget var 2021. Då med violinisten och konsertmästaren Malin Broman.

Sofi

Kördirigenten Sofi Jeannin kan höras den 26 juli. Född i Lindesberg. Hon leder körer och orkestrar över hela världen och blev som första kvinna någonsin chefsdirigent för brittiska kören BBC Singers. Tidigare har hon lett den Franska Radiokören, även det som första kvinna. Hon är också chefsdirigent för Radio France barn- och ungdomskör

– Ett kallt huvud och ett brinnande hjärta. Som dirigent måste jag fatta snabba analytiska beslut och samtidigt våga känna och förmedla, kommenterar Jeannin.

Herbert

Herbert Blomstedt kan höras den 6 augusti. Efter många år som chefsdirigent för San Francisco Symphony och Gewandhausorkestern i Leipzig gästar Herbert Blomstedt regelbundet de stora orkestrarna i Wien, Paris och Berlin. Prisad med två Grammy Awards och Serafimermedaljen för sina insatser för svenskt musikliv. Han är även hedersdirigent vid Sveriges, Japans och Danmarks radiosymfoniorkestrar. 

– Mitt Sommar kommer handla om musik. Det vill säga om dig och mig, våra känslor, våra glädjeämnen, våra sorger, vår fruktan, vår ilska. Allt det kan musiken uttrycka, nästan på en enda takt, säger Blomstedt.

 Foto: Magdalena Martin Photography och Elinor Wermeling.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.