Etablerade ensembler inom klassisk musik, folkmusik och jazz – där ingen medlem är äldre än 39 år – kan årligen söka Kungl. Musikaliska Akademiens fortbildningsstipendium. Akademiens stipendienämnd utser stipendiaterna.

I år var det rekordmånga ansökningar. 2024 års stipendier går till tio ensembler. Inom klassisk musik: Monbijoukvartetten, Peaux Duo, Trio Aurora, Ensemble Getögon. Inom folkmusik: Tonskalv, Folkdivizjon, Hanna & Robin. Inom jazz: Sisters of Invention, Mumriq, Zenta Scenkonstgrupp.

Klassisk musik

Monbijoukvartetten, som startade hösten 2022, har snabbt fått ett rykte som en av Skandinaviens mest lovande unga kvartetter . Strax efter sina första framträdanden vann de Svenska Kammarmusiktävlingen 2023 och under 2024 turnerar de i Sverige. De har också varit finalister i Szymanowski International Music Competition och vann pris för bästa framförande av ett samtida stycke. De studerar nu stråkkvartett-diplomprogrammet vid Kungliga Danske Musikkonservatorium med Tim Frederiksen.

Peaux Duo med Rasmus Jönsson Hansson och Filip Korošec är en av Sveriges just nu mest framstående slagverksduos. Duon har de senaste åren åtnjutit stora framgångar såväl internationellt som nationellt. Båda två har vunnit Kungl. Musikaliska Akademiens Blåsmusikpris vilket betytt solistkonserter tillsammans med professionella blåsmusikorkestrar runt om i Sverige. De har uruppfört nyskriven dubbelkonsert för slagverk, skriven av Jerker Johansson, tillsammans med Gothenburg Wind Orchestra och genomfört en turné tillsammans med World Percussion Group med konserter och undervisning i Spanien, Storbritannien och Portugal. 

Trio Aurora består av Martin Granström (violin), Daniel Thorell (cello) och Sten Ulloa Carler (piano) och bildades under hösten 2021 på Kungl. Musikhögskolans kammarmusikprogram vid Edsbergs slott. Under studietiden har trion fått chansen att studera under ledning av Mats Zetterqvist, Jakob Koranyi och Mats Widlund. Trion har även deltagit i mästarkurser för bland annat Storioni Trio. Under 2023 var trion finalister i kammarmusikförbundets tävling Ung & Lovande, Sveriges största kammarmusiktävling.

Ensemble Getögon. Den svensk-irländska duon grundades 2022, en äventyrlig och eftertänksam konstmusikensemble för nutida musik. Ett av gruppens syften är att visa på den samtida konstmusikens relevans och samtidigt presentera denna som en del av sitt större historiska sammanhang. Därför har ensemblen sedan grundandet – förutom uruppföranden av verk av både svenska och utländska tonsättare – även spelat musik både från senmedeltiden, renässansen och 1900-talet. Ensemblen består av Holly Chilton (oboe, cor anglais), Christopher Moriarty (klarinett, basklarinett), Ciarán Hayes (fagott), Frieda Mossop (violin), Irina Serotyuk (ackordion), Anton Alfvén (röst, slagverk), Adam Eriksson (elektronik, gitarr), Anton Svanberg (tuba) och Vilhelm Bromander (kontrabas).

Folkmusik

Tonskalv är en kvartett som gärna tar ett kliv bort från det finstämda för att istället låta stråkarna knarra lite extra. Med sin unika sättning tolkar de den svenska folkmusiken på ett nyfiket och modernt sätt, sida vid sida med egenkomponerat material. Blicken har de riktat mot sina kvinnliga företrädare vars historier de ger liv och röst. Genom fri improvisation, detaljrika arrangemang, historieberättande och tätt samspel tas lyssnaren med på en resa mellan förtvivlan och eufori. Ensemblen består av Alice Evensen Landström (fiol, altfiol, sång), Alvina Herbinger Rygne (fiol), Daniella Eriksson Dahlström (elbas), Daniela Söderlund (tvärflöjt, sång)

Folkdivizjon – det högenergiska Balkan- och klezmerbandet från Malmö. Under de senaste åren har ensemblen utmärkt sig som en stark och unik röst på Sveriges folk- och världsmusikscen. Bandet framför sin originalmusik och tidlösa traditionella låtar, allt i välgjorda arrangemang. Debutalbumet ”Yes! Yes! Yes!” släpptes i juni 2024.

Hanna & Robin är duon med tätt samspel, intrikat rytmik och improvisation. Hanna Andersson spelar fiol och är främst folkmusiker, Robin Skarin spelar piano och är främst improvisatör. Duon spelar egenkomponerad musik som möts i en svensk folkmusiktradition med fokus på spontanitet och uttrycksfullhet. Debutskivan släpps hösten 2024 på Supertraditional. 

Jazz

Sisters of Invention är en svensk duo som utgörs av systrarna Malin och Karolina Almgren. Under de senaste åren har de samarbetat med en rad kända musiker och artister, och hyllats för sitt unika sound. Som duo har de släppt fyra kritikerrosade skivor ”Om & om igen”, ”Navigating”, ”SOL” och ”Sisterhood”. Sisters of Inventions duo-repertoar är ett avskalat koncept där systrarna ger sig själva mer plats som improvisatörer och instrumentalister. Sättningen består till grunden av trumset och saxofon, toppat med sång, loopar och sampling-pad.

Mumriq spelar improvisationsmusik där det intima – smutsigt och vackert – lyfts fram av de starka individuella rösterna hos de fyra musikerna. I anda av Nick Cave och Captain Beefheart utforskar de jazzens möte med den alternativa rocken, frijazz och konstmusik. Med ett stort dynamiskt omfång navigerar de mellan den ömma viskningen och det desperata skriket. Ensemblen består av Klara Ahlersten (röst och kompositioner), Antti Lähdesmäki (piano), Jonas Nilsson (kontrabas), Manfred Josefsson (trummor).

Zenta Scenkonstgrupp. Kontrabas, klarinetter, trummor och sång bjuder in till en spännande och genre-bred musik, där lekfullhet och råhet är ledorden. Gruppen Zenta skapades hösten 2021 i samband med ett residens på Estrad Norr, våren 2022 och består av fyra musiker med en egen karriär inom fälten jazz-, folk- och pop: Anna Malmström (klarinetter, kör, cittra), Boel Mogensen (kontrabas, kör), Viola Martinsson (sång, dragspel) och Julia Schabbauer (trummor, kör). De har spelat tillsammans i ett flertal produktioner och under namnet Zenta turnerar de över hela landet med sin barnföreställning Klara, färdiga, GLAD! I sin nästkommande produktion väljer de att utforska språk och arv i en berättande konsert på svenska och jámtska.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.