Första lördagen i juli hålls traditionsenligt Alfvéndagen på Alfvéngården i Tibble, Leksand. Dagen bjuder på musik samt utdelning av pris, stipendier och minnesmedaljer. 
Kungl. Musikaliska Akademiens minnesmedalj i guld över Hugo Alfvén delas 2024 ut till två mottagare: 
Zanna Brodin fv intendent Alfvéngården samt David Lundblad, länsmusikchef för Musik i Dalarna, dirigent och körledare, för sina enastående insatser med att främja Alfvéns musik och kulturarv. 

Lisa Streich

Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris för 2024 – 100,000 kr – tilldelas Lisa Streich, hon som även uppmärksammades med en Tonsättarfestival i Stockholms konserthus i januari 2024.

Daniel Stenberg (kontrabas) elev vid Musikkonservatoriet i Falun mottar årets Alfvénstipendium om 15,000 kr.

På Alfvéndagen den 6 juli medverkar kören Nona Vocalis, spelmännen Alm Nils Ersson, Kungs Levi Nilsson, Per Gudmundson, Tommy Gjers samt stipendiater från Musikkonservatoriet i Falun.

Minnesmedaljen över Hugo Alfvén 

Zanna Brodin tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens minnesmedalj i guld över Hugo Alfvén 
– för sina insatser under åtta år som Alfvéngårdens intendent. Med sitt engagemang och hängivna arbete har hon inte bara bevarat gårdens kulturarv utan också fört vidare Hugo Alfvéns konstnärliga arv till kommande generationer. Hennes entusiasm och förmåga att arrangera evenemang, guida besökare och hantera gårdens förvaltning har gjort Alfvéngården till en levande och uppskattad besöksdestination.

Kungl. Musikaliska Akademiens minnesmedalj i guld över Hugo Alfvén tilldelas David Lundblad 
som i olika roller på djupet intresserat sig för Hugo Alfvéns musik, särskilt Alfvéns körstycken och på ett sätt som få gjort tidigare. Som dirigent för Falu kammarkör har han lyft fram Alfvéns sällan framförda körverk och redovisat fynden år efter år i såväl muntlig som klingande form, inte minst vid Alfvéndagarna i Tibble.

Fler pristagare

Lisa Streich mottar Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris för ett egensinnigt och konsekvent konstnärskap, där varje ton är betydelsefull i byggandet av en musikalisk värld som är på samma gång sträng och poetisk.

Vidare tilldelas Alicia Rehbach Westin (cello), Julius Jönsson (viola) och Johanna Hultgren (flöjt), elever vid Musikkonservatoriet i Falun, varsitt Carin Malmlöf-Forsslings-stipendium om 10,000 kr.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.