Sveriges Körförbunds stipendium vill stimulera utvecklingen av körrörelsen i Sverige. Stipendiet är uppdelat i två om 25,000 kr vardera och kriterierna för 2024 års stipendier är normkreativa uttryck.

De två premierade körerna är Stockholms Gaykör (till höger i bild) och Hellmans Drengar, Göteborg.

Dikter blev sångsvit

Stockholms Gaykör har valt ut ett antal dikter ur boken Vägen valde dig av Steve Sjöquist som är tonsatta av kompositören och dirigenten Sofia Söderberg. Dikter bildar en svit av sånger som uruppförs hösten 2024. Satserna i sviten kommer att kunna uppföras enskilt och musiken tonsätts på en musikalisk nivå som bjuder in många manskörer att framöver kunna framföra sångerna. Sviten blir på detta sätt ett bidrag till en ny normkreativ repertoar för manskör.

Stockholms Gaykör bildades 1982 och är Europas äldsta gaykör som fortfarande är aktiv. Sedan 2022 är Tony Margeta körens dirigent.

Normkreativt pedagogiskt arbete

Hellmans Drengar, som i år firar 30 år – Claes Nyström bildade Hellmans Drengar 1994 – arbetar aktivt med att utveckla och fördjupa arbetet med en ökad medvetenhet kring mansrollen och HBTQia+ – frågorna. Kören har medvetet valt att bestå av både HBTQia+ *) och straighta män för att på detta sätt skapa en öppen, gränsöverskridande mötesplats som raserar fördomar och murar mellan människor.

Kören arbetar också med normkreativt pedagogiskt arbete i gymnasieskolan i olika stadsdelar i Göteborg, där eleverna sedan får delta i körens traditionsenliga julshow. Cirka 300 elever berörs årligen av Hellmans Drengars pedagogiska arbete på skolorna.

*)
Homosexuell, Bisexuell, Trans, Queer, Intersex och Asexualitet. Plusset har lagts till för att inkludera de sexuella läggningar och könsidentiteter som går utanför HBTQIA.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.