Om folkliga koraler, eller koralvisor, runt om i Sverige har det skrivits många böcker och avhandlingar. Åtskilliga har handlat om de folkliga varianter som fanns i Dalarna. Men även från tidigare svenska spåkområden som Runö (Estland) och Gammelsvenskby (Ukraina).

Nu har en 484 sidor tung praktbok i ämnet kommit ut – Folkliga koraler från södra Sverige av Magnus Gustafsson och Eleonor Andersson (Gidlunds förlag). Boksläppet är planerat till Korröfestivalen som pågår den 20–25 juli.

202 koraler med noter, texter och bakgrundsfakta. Här finns uppteckningar redan från början av 1700-talet fram till våra dagar. Vissa av dem publiceras nu för första gången.

Boken är tänkt för körer, kyrkomusiker eller folkmusikutövare. Och den innehåller också en del överraskningar för den som vuxit upp med den senaste psalmbokens välkända stycken. Till exempel tre varianter av I denna ljuva sommartid.

En del överraskningar

– Det började som en tanke på ett litet häfte med några koraler från Småland, men under åren har det växt allt mer, säger Magnus Gustafsson, som är filosofie doktor i musikvetenskap samt riksspelman.

Magnus Gustafsson och Eleonor Andersson möttes i ett annat, närbesläktat, projekt om medeltida ballader på Linnéuniversitetet i Växjö. De båda kompletterade varandra och kunde tillsammans föra projektet med koralerna i mål.

Boken innehåller en del överraskningar för de som vuxit upp med den senaste psalmbokens välkända stycken. Till exempel finns här tre varianter av I denna ljuva sommartid.

Så gott som hela södra Sverige täcks in med folkliga koral-exempel.
Till exempel från Seglered, Seglora socken, Västergötland. Trosnäs, Persnäs socken, Öland. Vedborm, Högby socken, Öland. Hjälmsa, Hoby socken, Blekinge. Flytthem, Horns socken, Östergötland. Högsby socken, Småland. Höörs socken, Skåne. Kvärlöv, Annelövs socken, Skåne. Backaryds socken, Blekinge. Färgaryds socken, Småland.


Boken kan beställas från Gidlunds (gidlunds.se) eller från Smålands Musikarkiv (smalandsmusikarkiv.nu).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.