Mer än 500 pianister från hela världen sökte till 18:e upplagan av Fryderyk Chopin International Piano Competition i Warszawa. Uppskjuten två gånger p g a pandemin, men i år, 2021, gick det att påbörja tävlingen.

Under några veckor i juli pågick kvalificeringsomgången i Warszawa av de 151 pianister som utvalts att vara med. Av dessa har nu 87 unga pianister valts ut för kommande tävlingsrundor i oktober.

Aristo Sham (bilden) är en av de utvalda pianisterna. Han kommer från Hongkong men finns sedan mer än tre år tillbaka i Arvika, Sverige – en av de tiotalet toppianister som utvecklar sitt pianospel vid Ingesund Piano Center.

Under dessa år har han hunnit bli villaägare i den gamla pianofabriksstaden.

Aristo Sham är f ö även konstnärlig ledare för Glafsfjordens musikfestival, Arvika, som inleds den 8 augusti.

Asien dominerar

Precis som vid så många internationella musiktävlingar i allmänhet, och pianotävlingar i synnerhet, är deltagarna från de asiatiska länderna i förkrossande majoritet.

Till den här Chopin-tävlingen har 22 pianister från Kina, 14 från Sydkorea, 14 från Japan, 1 från Taiwan kvalificerat sig. Tillsammans med de 16 från Polen, 6 från Italien samt enstaka från Armenien, Kanada, Kuba, Lettland, Ryssland, Thailand, USA, Storbritannien och Vietnam.

Namnlistan med de 87 utvalda pianisterna finns här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.