Den största donationen någonsin till Konserthuset Stockholm har tillkännagetts – 100 miljoner kronor. Pengarna kommer från Erling-Perssons Stiftelse och ska, som det heter, ”stötta den fina och mångskiftande verksamhet som bedrivs i Konserthuset, och möjliggöra de investeringar som Konserthusstiftelsen önskar genomföra inför jubileumssäsongen 2026/2027.”

Stefan Persson, styrelseordförande för Erling-Perssons Stiftelse kommenterar:

– Konserthuset Stockholm och Kungliga Filharmonikerna är genom sin långa historia en av Stockholms viktiga mötesplatser där olika samhällssektorer kan mötas och knytas samman.

– Konserthuset som byggnad är en unik klenod från 1920-talet vilken måste tas om hand och underhållas på bästa sätt till glädje också för framtida generationer. Här får barn och ungdomar kostnadsfritt ta del av fantastisk musik, här förenas olika generationer med olika bakgrund kring gemensamma musikupplevelser och knyter på så sätt nya kontakter för framtiden.

Under säsongen 2026–2027 fyller Konserthuset 100 år, samtidigt som Kungliga Filharmonikerna firar sitt 125-årsjubileum; orkestern grundades 1902 med namnet Stockholms Konsertförenings orkester och med Tor Aulin som chefsdirigent de första åtta åren. Mellan 1957 och 1992 hette den Stockholms Filharmoniska Orkester.


Bilden: Stefan Forsberg, konserthuschef, och Stefan Persson, Erling Perssons Stiftelse. Foto: Nadja Sjöström


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.