Den konflikträdde räknenissen Jeppe Nygren (Rasmus Bruun) är nyanställd som biträdande orkesterchef för den prestigefulla Köpenhamns symfoniorkester och står strax upp till öronen i en röra av maktkamper, sextrakasserier och otrohet.

Tv-serien Orkestern (Orkestret Toi-toi på dansk) är en samnordisk produktion gjord av DR i samarbete med NRK, SVT, RÚV, YLE och Nordvision. Kan ses på SVT Play.

Orkestern spelas av DR Symfoni orkestret och huvudrollerna av Frederik Cilius, Rasmus Bruun, Neel Rønholt, Emma Sehested Høeg, Lise Baastrup m.fl.

Klarinettistfejd

Mycket av konflikterna och mobbningen kretsar kring försteklarinettisten Simon (Caspar Philipson) och andreklarinettisten Bo (Fredrik Cilius). Var de övriga klarinettisterna i orkestern är, framgår aldrig av de åtta 25-minutersavsnitt som den här tv-serien består av.

Pinsamt

Den kallas för ’dramakomedi’ och för den som inte är anställd i en professionell orkester känns den mer som komedi än drama. Eller är det kanske så här cirkusartat i en orkester med över 100 musiker och en uppsvälld administration?

Visst är det bra skådespelarprestationer, men risken för överspelade insatser ligger där, snubblande nära. Pinsamma situationer saknas inte.

Och som vanligt när skådespelare ska göra musiker, blir det tafatt. Exempelvis gästas orkestern av tre olika skådespelardirigenter. Alla uppträder lika taffligt och oengagerat på pulten, så det är tacksamt att klippen är så korta.

Musiksnuttarna

De musikavsnitt som förekommer är av god, eller godkänd, kvalitet. Flera framförs av DR Symfoni Orkestret, annat är skivinspelningar med andra ensembler.

Här hörs bland annat musik ur Symfoni nr 6 av Ludwig van Beethoven, Nimrod ur Enigmavariationerna av Edward Elgar, Quatuor pour la fin du temps av Olivier Messiaen.

Även ur Tristan und Isolde av Richard Wagner, Kyrie ur Missa Susanne un jour av Orlando di Lasso, Pianotrio no 1 G-dur av Claude Debussy, Klarinettsonat no 1 f-moll av Johannes Brahms.

Och en del avsnitt ur symfonier, som Symfoni no 6 av Pjotr Tjajkovskij, Symfoni nr 4 av Johannes Brahms, Symfoni nr 3 och Symfoni nr 6 av Gustav Mahler. Även en bit ur En natt på Blåkulla av Modest Musorgskij.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.