Ett sätt att vrida och vända på klassikerna för att hitta nya vinklar är det som nu händer på utställningsanläggningen Artipelag i Stockholms skärgård.

Här kommer klassikerbaletten Svansjön med Pjotr Tjajkovskijs musik att under sista veckan i juli bli ett musikaliskt skådespel. Sångarna arbetar med utstuderade rörelsemönster i både sjungna och talade partier. Även musikerna deltar med sång. Och hela tiden med Tjajkovskijs musik.

Allt efter en idé av initiativtagaren, författaren och regissören Claes Fellbom; han som tillsammans med Kerstin Nerbe och Krister Fagerström grundade Folkoperan 1976, och ledde den under 35 år.

– I Svansjön fokuserar vi på själva kärnan i sagan och anpassar den samtidigt till vår tid. Här blir den älskade baletten som en annorlunda konstform. Tjajkovskijs musik är orörd – där faktiskt bara en liten del är kortad. Hans balett utvecklas till ett dramatiskt och romantiskt äventyr med många mänskliga bottnar, säger Claes Fellbom.

Oprövat med balett utan dansare

– I föreställningen har vi getts möjligheter till oprövade sceniska uttryck. Och sådana behövs när man ska göra en balett utan dansare med talade, sjungna utstuderade rörelsepartier. Riktigt hur vi fått till den dramatik i kärleken som just bilden ovan visar, är bäst att uppleva på riktigt i Artipelags studioscen, fortsätter Claes.

Föreställningarna, ca 1 timme och 45 minuter långa, ges i Artipelags Studion, en lokal på bottenplan. Premiär den 22 juli kl 14, därefter 24, 28, 30 samt 31 juli.

Medverkande

Michael Axelsson (tenor) som prinsen, Thomas Taylor som Von Rothbart, Louisa Wallström som Svankvinnan, Anna-Katarina Schatzl (sopran) som modern.

Musiker är Susanne Francett, violin och sopran, Eric Francett, kontrabas, Victor Fellbom, klaviatur.
För de musikaliska arrangemanen av Tjajkovskijs musik svarar Duo Francett.

Kostym och scenografi av Anke Laerenbergh, manus, produktion och regi av Claes Fellbom.


Mer om föreställningen


Bilden: Michael Axelsson som prinsen och Louisa Wallström som svankvinnan Odile.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.