Han hördes briljera i Cyber Bird Concerto av Takashi Yoshimatsu vid Solistprisets final i Berwaldhallen i januari 2024. Theo Hillborg (f. 1996) tilldelas nu Anders Walls Giresta-stipendium på 125,000 kronor. I priset ingår också att få ge en konsert i Giresta kyrka.

Theo Hillborgs etablering på den svenska musikscenen har gått snabbt. Han spelar allt från barock till jazz och modern konstmusik och är medlem i Stockholms Saxofonkvartett. Theo är också pristagare i de två främsta tävlingarna i Sverige för unga musiker. 2021 vann han tillsammans med pianisten Julia Isaksson kammarmusiktävlingen Ung och lovande.

Saxofonen glänste fint

Theo Hillborg var omgiven av musik under uppväxten. Pappa är den inte helt okände tonsättaren Anders Hillborg. Valet av eget instrument gjorde han redan som sexåring i förskolan på Lilla Akademien.
– Vi fick prova på olika instrument och jag bestämde mig för att jag gillade saxofonen bäst. Den glänste så fint och läraren verkade snäll, berättar Theo.

Theo Hillborg har studerat i London, där han tog sin kandidatexamen vid Royal Academy of Music med First Class Honours. Därefter följde masterstudier på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Nyskrivet och barock

Theo gillar att spela nyskriven musik, något som stämmer väl med instrumentet: saxofonen är ett så ungt instrument att den mesta klassiska repertoaren redan var skriven när patentet kom 1846.

– Därför är saxofonister ofta bra på att arrangera om äldre musik för saxofon, enligt Theo. Men inom barockmusiken funkar mycket rakt av på sopransax, särskilt det som är skrivet för oboe.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.