Aldrig tillförne har det funnits så mycket musik från de svenska konsertscenerna som nu. Corona-pandemin har gett en helt ny, och både bredare och generösare, tillgång till musiken. Konsert- och operahus öppnar sina digitala dörrar på vid gavel.

Bra, under de betingelser och restriktioner vi nu lever under. Det finns goda tillfällen att följa din favoritorkester eller favoritartist – eller att låta sig överraskas av något musiktillfälle man inte anat.

Den som saknar hostningar, karamellprassel och mobilsignaler i det som tidigare var konsertlokalen, får avvakta och se tiden an. Nu finns tid att avnjuta och ofantligt brett utbud av digitala sändningar (om man har tillgång till hyfsat rask uppkoppling).

Bra högtalare, eller hörlurar, är att rekommendera.

Här är vad iMusiken hittat (för närvarande 14 digitala konsertgivare):

Kulturarenan

En bred och översiktlig portal till vad som händer på de svenska scenerna: konsert, teater, film, museer och även litteratur.

Kulturarenan har funnits sedan 2017 och drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Portalen är tänkt för dem som har har svårt att själv söka sina kulturupplevelser.

Öppen för alla och idag mer aktuell och i tiden än någonsin.


GSOplay

Kanske landets bästa play-tjänst när det gäller musik från konsertscen. Lång erfarenhet av att sända strömmad musik, utmärkt bildarbete och hög kvalitet på ljudupptagningarna.

Stort utbud av konserter med Göteborgs Symfoniker samt intervjuer. Nya konserter läggs ut varje tisdag och fredag.

Finns även som app.


Konserthuset Play

Det digitala konserthuset som innehåller inspelade konserter med Kungliga Filharmonikerna, filmer för barn och en del annat.

Här kan du även hitta andra konsertinslag, som jazz och kammarmusik samt intervjuer.

Finns även som app.


Berwaldhallen Play

En ganska ny tjänst från Sveriges Radio. Här finns de senaste konserterna från Berwaldhallen utan publik som sänts direkt, liksom ett antal tidigare inspelade konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Under mars och april 2020 kommer de programlagda orkesterkonserterna att ersättas av konserter med kammarmusik.


MSO Live

Malmö Symfoniorkester har ingen play-funktion, men vissa konserter livestreamas. Kolla webbplatsen. En konsert den 2 april med musik av Beethoven, Stenhammar, Schumann kommer att livestreamas.

Annars finns en del konsertinspelningar från Malmö Live på YouTube


Operan Play

En av de nyaste av strömningstjänsterna på konstmusikscenen; startade i mars 2020. Men redan nu finns ett bra utbud av den senaste tidens föreställningar och livesändningar:
Valkyrian, Orfeus & Euridike, Madama Butterfly, Short Stories (nyskrivna kortoperor) m m.HemmaOperan

GöteborgsOperans version av strömningstjänst som ska innehålla både opera, dans och musikal. Inte så många föreställningar än, men utbyggnad med tidigare framföranden utlovas.

Här finns även klipp från tidigare föreställningar och en del annat material, som roddar och trailers.


Malmö Opera

Malmö Opera har ingen play-funktion, men man lägger istället ut Dagens sång varje vardag sedan den 16 mars, som kan ses live kl 12 på Malmöoperans Facebooksida, eller på operans webbplats (samt på YouTube).
Musik i Syd Channel

Nystartad tjänst från länsmusiken i södra Sverige som snabbt byggts upp med ansenligt mycket innehåll – konserter och reportage. Kammarmusik (inkl en hel del med Musica Vitae), material från festivaler, folk- och världsmusik, jazz och musik för barn.
Helsingborgs Symfoniorkester

I Helsingborg har man ingen play-tjänst, men däremot har man nyligen öppnat webbplatsen för livestreamade konserter. Hittills finns ett par konserter, inklusive den från 18 mars med den nyskrivna operan Skandalen (om Svenska Akademien).

Man lovar att även konserterna den 15, 19 och 23 april kommer att ses/höras via webbplatsen.


Studio Acusticum

I Studio Acusticum i Piteå, som bland annat är utrustad med Sveriges största konserthusorgel från 2012, har man i coronatider öppnat sin s k Black Box/Live@Acusticum och gjort den tillgänglig utan kostnad.

Många orgelkonserter, körkonserter, men även konserter med blandat innehåll, jazz, ljudkonst, seminarier.


SVT Play

Streamingtjänsternas moder, som startade redan i december 2006. Stort tv-utbud, hög kvalitet.

Om man går in i kategorin Kultur och söker Klassisk musik (länken ovan) öppnar sig en hel rad konserter och musikprogram som tidigare sänts i SVT.

Finns även som app.

#KMHkonsert

Kungl Musikhögskolan i Stockholm har på sin YouTube-kanal publicerat de senaste examenskonserterna (som genomfördes under februari och fram till skolans stängning den 16 mars).

Här finns även mycket annat från tidigare år, t ex festivaler som New Sound Made och LjudOljud.Svensk Musikvår

Festivalen som de senaste fem år generöst lagt ut allt konsertmaterial på webben. Så även årets, från mars 2020, som gjordes tillgänglig digitalt hela vägen.

Ett guldkorn för den som vill kolla in den allra senaste konstmusiken.

De inspelade konserterna även från tidigare år finns att se; kolla under webbplatsens Arkiv.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.