Det har uppstått trubbel mellan musikmecenaten Anders Wall/Giresta kyrkas musikstiftelse och Lagunda församling, dit Giresta kyrka hör.

Nu har styrelsen för Giresta kyrkas musikstiftelse beslutat att efter sommaren upphöra med konsertverksamheten i kyrkan. Ambitionen är att musikstiftelsen och stipendieverksamheten ska leva vidare, men att konserterna förläggs till annan plats.

Underlag saknas

Bakgrunden är att Lagunda församling sagt upp samarbetsavtalet och presenterat ett ”slutgiltigt” avtalsförslag som musikstiftelsen inte kan anta. En kärnfråga har varit församlingens krav på att musikstiftelsen ska betala för uppvärmning av kyrkan vid konserter.

Musikstiftelsen har inte varit främmande för att bidra till såväl uppvärmning som energibesparande åtgärder, men trots drygt två års väntan saknas fortfarande det gedigna underlag som utlovats angående elförbrukningen i kyrkan.

– Vi kan inte pressas att skriva under ett löpande avtal om vi inte vet hur det kommer att påverka våra kostnader och kan planera verksamheten utifrån detta. Även andra punkter i avtalet och enskilda händelser under senare tid har påverkat vårt beslut, som att vi först i efterhand fick vi veta att Giresta kyrka hade kallställts vintern 2022, trots att värdefulla musikinstrument förvaras där, säger musikstiftelsens ordförande Olle Nordberg.

– Den bristande viljan till dialog och samarbete samt den ultimativa tonen i församlingens kommunikation gör att vi inte längre anser det meningsfullt att bedriva konsertverksamhet i Giresta kyrka, konstaterar Olle Nordberg.

Kyrkan rivningsräddad av Anders Wall

Giresta kyrka utanför Örsundsbro (mellan Uppsala och Enköping) öppnade 1785 och räddades på 1980-talet undan rivning av Giresta-sonen Anders Wall, som personligen och genom sina stiftelser bekostat restaurering av kyrkan, förstklassiga musikinstrument, en omfattande konsertverksamhet under 35 års tid samt stipendier till unga musiker. Kulturellt och historiskt angelägna skivinspelningar, bland annat. av utländska ensembler och med fokus på kvinnliga tonsättare, har gjorts i kyrkan som är känd för sin fina akustik.

Mer än 70 stipendier

Giresta kyrkas musikstiftelse har sedan starten 1989 delat ut mer än 70 stipendier till unga sångare och instrumentalister. Många Giresta-stipendiater har gått vidare med framgångsrika internationella karriärer, så som Nina Stemme (1993), Per Tengstrand (1997), Anna Larsson (1997), Luthando Qave (2010) och Johan Dalene (2022). Musikstiftelsen har arrangerat närmare 400 konserter i Giresta kyrka med unga stjärnskott och etablerade artister.

– Musikstiftelsen har haft ett utmärkt samarbete med Lagunda församling, men sedan ett par år tillbaka upplever vi att församlingen genom sina företrädare inte längre värdesätter vår verksamhet, säger pianisten Peter Friis Johansson, musikchef sedan 2017 och själv tidigare Giresta-stipendiat, som drar paralleller till en allmänt ökande kulturfientlighet i samhället.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.