Blåsmusikpriset instiftades 2018 av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Från 2025 kan nu blåsmusiker inom både klassiskt och jazz tävla om Kungliga Musikaliska Akademiens Blåsmusikpris.

Akademien arrangerar två separata tävlingar med tre finalister och en pristagare i respektive kategori. För det klassiskt inriktade priset är det Blåsarsymfonikerna som 2025 står som värd, för jazzpriset är det Norrbotten Big Band. Prisen riktar sig till solister inom trä- och bleckblås.

En annan förändring för 2025 års tävlingar är att slagverkare inte längre kan söka till tävlingen (de två senaste vinnarna har varit slagverkare …). Tid för ansökningar för kommande års Blåsmusikpris stänger den 21 maj 2024.

Till finalen i Blåsmusikpriset Jazz går tre utvalda blåsmusiker bland dem som provspelar för de nationella stipendierna (samma gäller det klassiska priset). Åldersgränsen för ansökningar till det nya jazzpriset är 32 år.

Respektive tävling har en prissumma på 100,000 kr där vinnaren får 50,000 kronor och andrapristagarna får 25,000 kronor var. Vinnarna får också erbjudanden om framträdanden med orkester.

Uppmuntran för unga jazzmusiker

Saxofonisten Joakim Milder är konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band och kommenterar:

– Det känns både glädjande och självklart att Kungl. Musikaliska Akademien nu välkomnar även blåsare från jazzmusiken till detta prestigefulla pris. Det kommer att bli både en manifestation av den höga konstnärliga nivån bland unga jazzmusiker och en uppmuntran av den återväxt som är en förutsättning för musikformens välbefinnande och utveckling.

Tidigare blåsmusikprisvinnare

2023 – slagverkaren Rasmus Jönsson Hansson
2021 – slagverkaren Filip Korošec
2019 – klarinettisten Magnus Holmander

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.