En ny orkesterundersökning visar att det är stora problem att rekrytera blåsmusiker till landets orkestrar. 

131 orkestrar har deltagit i undersökningen som visar att de ensembler som vill ha med oboe och fagott uppger samtliga (100 %) att dessa två instrument är svårrekryterade.

Många orkestrar har också problem med att rekrytera eufonium (53 %), tuba (52 %), trombon (46 %) och valthorn (39 %).

Symfoniorkestrar, kammarorkestrar, storband, musikkårer, blåsorkestrar, akademiska orkestrar samt kultur- och musikskoleorkestrar m. fl. har deltagit i undersökningen.

Minskat antal kulturskolor gör det svårare

En majoritet av orkestrarna upplever att deras största problem är nyrekrytering och återväxt. Anledningen uppges bl. a. vara nedlagda eller krympande kultur- och musikskolor vilket leder till minskad rekryteringsbas och stagnerad återväxt av musiker till landets orkestrar.

– Största utmaningen är rekrytering av musiker. Återväxten från Kulturskolorna är sviktande, både vad gäller val av instrument samt nivån på kunskap! som en av de orkesteransvariga uttrycker det i undersökningen.

Även försvagad synlighet av orkesterinstrument (i synnerhet blåsinstrument) bidrar till minskad efterfrågan från elever och därigenom instrumentallärare.

4,000 utövare

Enkäten har inte fokuserat på det utsatta läge som många orkestrar upplever med anledning av covid-19.

Orkesterundersökningen, som riktar sig till Sveriges fritidsmusicerande orkestrar med cirka 4,000 utövare, initierades av Blåsarsymfonikerna/Musikaliska och genomfördes av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige i samarbete med RUM – Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund samt Kulturskolerådet.

Nätverket för professionell blåsmusik bildades 2016 på initiativ av Kungl. Musikaliska akademien. I nätverket ingår även Blåsarsymfonikerna, Bohuslän Big Band, Gotlandsmusiken, Göteborg Wind Orchestra, Norrbotten Big band, Östgötamusiken samt Försvarsmusiken (genom Arméns musikkår, Livgardets dragonmusikkår och Marinens musikkår).

Här finns hela orkesterundersökningen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.