Det hårt ansatta musiklivet i Norrköping (läs: numera avsatta M-kommunalrådet Sophia Jarl*) gör en rejäl markering/manifestation när tidigare och nuvarande elever från De Geergymnasiet Musik samlas för att tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester fira skolans 40 år med musikundervisning.

Det sker vid en jubileumskonsert lördagen den 15 mars 2025 i De Geerhallen, Norrköping. Ett 30-tal artister och musiker som alla inledde sina karriärer i Norrköping medverkar. Idag står de på scener både i Sverige och internationellt. Konserten leds av en tidigare elev, dirigenten Marie Rosenmir.
Sångarna Camilla Tilling, Elin Rombo, Susanna Stern, Denny Lekström, jazzsångerskan Elin Kathleen Melgarejo, violinisten Nicole Biegniewska, trombonisten Karl Frisendahl och jazzgitarristen Anton Forsberg är några av alla artister som medverkar i konserten.
Unikt orkestersamarbete
De Geergymnasiets unika samarbete med Norrköpings Symfoniorkester har varit en viktig del under denna 40-åriga musikresa. Läraren, pianisten och kompositören Henrik Bergion kommer ihåg hur allt startade.
– Både Norrköpings och Linköpings kommun ville starta ett musikgymnasium. En bidragande anledning till att utbildningen hamnade i Norrköping var att det där fanns en professionell symfoniorkester, säger Henrik Bergion.
Från julkonserter till Orkesterakademi

Från början samarbetade Norrköpings Symfoniorkester, musikgymnasiet och musikklasserna med julkonserter. En av de stora milstolparna i utbildningens historia, enligt Henrik Bergion, var när skolprojekten för avgångsklassen inleddes 1998, där eleverna får utforma en egen konsert tillsammans med symfoniorkestern.
Henrik Bergion menar också att etableringen 2018 av Orkesterakademien där eleverna får en mentor från symfoniorkestern – en musiker som spelar samma instrument och fungerar som coach för de unga talangerna – har haft stor betydelse för utvecklingen.
– Våra elever sitter i orkestrar, de är musikalartister, operasångare, musiklärare eller goda fritidsmusiker. Linjen har en dubbel målsättning: både att eleverna ska kunna fortsätta med musiken professionellt, som många gör, och att skapa grunden för att musiken ska finnas kvar som en betydande del av deras liv, även om det inte har det som jobb.
– Jag tycker att det viktigaste är att man har roligt med musiken, säger Henrik Bergion.

*) Sophia Jarl, dåvarande kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, var i centrum för en infekterad debatt om stadens kulturliv sedan hösten 2023. Konflikten startade när Jarl kritiserade kultureliten för att vara bortskämd och föreslog förändringar i finansieringen av kulturinstitutioner.
Jarls huvudargument var att kulturinstitutioner borde bidra mer ekonomiskt i tider av lågkonjunktur, med fokus på att omfördela resurser från etablerade institutioner till det fria kulturlivet.
I november 2024 krävde Liberalerna och Kristdemokraterna att Jarl skulle avgå som kommunstyrelsens ordförande på grund av påstådda ledarskapsproblem. Moderaterna föreslog då att Jarl skulle lämna posten som kommunstyrelsens ordförande men sitta kvar som kommunalråd. Trots detta uttalade Jarl att hon inte hade några planer på att avgå och att hon kände ett starkt stöd i sin grupp.
Hon är idag moderaternas kommunalråd i opposition. Kommunen styrs av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern under namnet Kvartetten.