Under de senaste tio åren arrangerar det tyska körbundet en stor, internationell fackmässa som riktar sig till allt som har med körsång att göra. De första fem åren arrangerades den i Dortmund. Numer är det Hannover som gäller.

Musikmesse Chor.com anses som den viktigaste europeiska samlingspunkten för det som hör till körsjungande. Trots corona-pandemi kommer den att genomföras i Hannover i 23–26 september. Bland annat med 35 konserter av toppklass under de tre dagarna.

Fokus på nordisk körmusik

I år har körmässan fokus på den nordisk körmusiken. Det blir bland annat konserter och master classes med toppensembler från Sverige, Norge och Danmark: 

Eric Ericsons Kammarkör (med Florian Benfer som dirigent), Mikaeli Kammarkör (med Anders Eby som dirigent), Vocal Line från Danmark (med Jens Johansen som dirigent), svenska vokalensemblen Riltons VännerDet Norske Solistkor (med Grete Pedersen som dirigent), Collegium Vocale Gent (med Radiokörens chefsdirigentt Kaspars Putniņš) samt ett stort antal tyska körer.

Der Deutsche Chorverband (tyska körförbundet) bjuder in till den största europeiska mötesplatsen för körmusikscenen med konserter, workshops och ett forum för samtal och utbyte av tankar och idéer.

Unga tonsättare får testa

I ett s k Voice-Lab får unga kompostörer testa sina körmusikaliska idéer och får vägledning av Karin Rehnqvist, körprofessorn vid KMH, Fredrik Malmberg, och Eric Ericssons Kammarkör.

Karin Rehnqvist återkommer även i en annan workshop: How to Compose for Choir – Detail-Skills in Composition.


Sedan 2011 har chor.com varit en plattform för körledare, körproducenter, musikpedagoger, kyrkomusiker, tonsättare, notförlag, skivbolag och körsångare.

Under de tre dagarna blir det mer än 200 workshops, mästarklasser, coachning och körrepetitioner för olika körmusikgenrer och ensembler. 

Med chor.com vill man att körer, artister och föreläsare ska få deltagarna att tänka utanför boxen och visa hur vokalmusik kan utformas, organiseras, iscensättas och förmedlas.

Bilden, överst fr v: Riltons Vänner, Vocal Line, Fredrik Malmberg.
Nedre raden: Grete Pedersen, Karin Rehnqvist, Eric Ericsons Kammarkör, Anders Eby.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.