Kulturrådet får fördela närmare en miljard kronor i en rekordstor kulturbudget.

Regeringen föreslår en ökning i kulturbudgeten med 1,3 miljarder kronor för 2022 och meddelades av kulturminister Amanda Lind vid en presskonferens den 14 september.

– Det är ett historiskt förslag som ger möjlighet till både återhämtning och utveckling av kulturlivet. Vi ser med glädje att vi har fått gehör för områden som vi lyft i vårt budgetunderlag; det fria kulturlivet, internationellt samarbete, kultursamverkansmodellen och biblioteken, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

745 + 75 + 100 + 50 Mkr

Utöver stimulansstödet på 745 miljoner avsätts till Kulturrådet 75 miljoner för satsningen Stärkta bibliotek, som ska öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.

100 miljoner per år går till investeringar i kultur i regionerna, som Kulturrådet fördelar genom Kultursamverkansmodellen.

Ytterligare 50 miljoner kronor avsätts för att Kulturrådet ska kunna stärka stödgivningen till fria aktörer inom scenkonst och musik. Fria aktörer inom bild och form får en förstärkning via Kulturrådet med 15 miljoner.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.