Den 23 september ger GöteborgsOperans Danskompani för första gången världspremiär i ett mellanstadieklassrum. Astronaut är ett dansverk om fysiska utmaningar, genus och rymdäventyr, signerat koreografen Carl Olof Berg.

Mariam Wallentin

För den nyskrivna musiken står Mariam Wallentin (Wildbirds & Peacedrums, Mariam The Believer), som även tagit hjälp av GöteborgsOperans Kör.

Kvinnliga aspekter

– Den här säsongen ägnar vi mycket fokus åt att lyfta fram kvinnliga aspekter, både i val av artister och koreografer och/eller i verkens tematik. 

Astronaut blir startskottet för detta, genom sitt utforskande av köns- och genusfrågor. Samtidigt möter vi en åldersgrupp vi inte så ofta riktar oss till direkt, barn som genom att introduceras till danskonsten förstås kan bli vår framtida publik, säger Katrín Hall, konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani. 

– Den här föreställningen tar upp teman kring dödlighet, kön och genus, men framför allt rymdäventyr. Verket baseras på de krävande fysiska och mentala tester som 13 kvinnliga piloter gjorde under 1960-talets rymdkapplöpning i USA i jakten på den mest lämpade astronautkroppen. Kvinnorna fick i flera fall bättre resultat än männen, men ändå var det männen som fick åka till månen, säger koreografen Carl Olof Berg. 

NASA-inspirerat

Astronaut inspireras också av NASA:s planer på att om några år för första gången sända en kvinna till månen, kanske finns den svensk-amerikanska Jessica Meir ombord. Publiken får följa de tre dansarna genom utmanande tester, svindlande månpromenader och de adrenalinpumpande G-krafterna innan avfärd. I allkonstverket, med maffiga körer och flera kostymbyten, kastas blickar både bakåt i historien och mot framtidens möjligheter och astronautdrömmar. 

Astronaut har världspremiär för mellanstadieelever den 23 september 2021 och turnerar därefter som skolföreställning till klassrum i Göteborg. Verket kommer att framföras av tre olika lag med tre dansare åt gången.

Allmänheten kan uppleva Astronaut vid offentliga föreställningar på Lilla scenen under GöteborgsOperans Dansfestival våren 2022.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.