Norrlandsoperan har rekryterat regissören Dan Turdén som ny operachef. Han tillträder den 1 februari 2021 för ett fyraårigt förordnande och efterträder Malin Gjörup som avled hastigt förra året. 

– I Dan Turdén får vi en kommunikativ och visionär operachef som vill se till att Norrlandsoperan verkligen blir det ledande operahuset i Sverige för den nya, spännande och utmanande musikdramatiken. Målet är att bli ännu starkare på att nå en ny publik i Umeå och i Västerbotten men också internationellt, säger Norrlandsoperans vd Erik Mikael Karlsson.

Dan Turdén (född 1980) är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Stockholm och har sedan sin examen från masterprogrammet i operaregi på Operahögskolan varit verksam på bland annat Kungliga Operan, Dramaten, Östersjöfestivalen i Berwaldhallen, Wermland Opera och Operahögskolan i Stockholm.

Turdén regisserade i oktober 2020 föreställningen Kärlek & Politik på Norrlandsoperan som fick ersätta den planerade premiären av Macbeth som med anledning av coronapandemin flyttats till 2021. Under perioden november 2020–januari 2021 har Dan varit tillförordnad operachef på Norrlandsoperan.

Operakonsten måste uppfattas som relevant

– Mitt mål är att öppna upp för ett repertoartänkande i huset så vi kan producera mer opera av yppersta internationella klass och därigenom få ett mer dynamiskt utbud framför allt på vår stora scen, kommenterar Dan Turdén.

– Operakonsten måste uppfattas som relevant i sin samtid och det farligaste är då stagnation. Därför måste Norrlandsoperan hela tiden bryta ny konstnärlig mark och visa att den har något att erbjuda alla smaker. För detta krävs mod som jag vet finns i huset men som ännu inte utnyttjats till sin fulla potential. Vidare ser jag det som otroligt viktigt med internationella samarbeten, genreöverskridande operaproduktioner och arbetet med att digitalisera våra produktioner.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.