De är båda komponister och musiker, de två som nu får s k kompositionsresidens: Christian Gabel och Per Störby Jutbring. De får stipendium på 40,000 kr vardera. Det är sjunde gången som stipendium för kompositionsresidens vid Studio Acusticum i Piteå delas ut av Konstnärsnämnden.

Christian Gabel (född 1975) är slagverkare i rockgruppen bob hund och driver musikprojektet 1900 samt har nyligen släppt albumet Mikrofilm i eget namn.

Under sin vistelse i Piteå vill han få möjlighet att arbeta mer fokuserat och under en längre period med den unika orgeln i Studio Acusticum för att förbereda inspelningar som är tänkta att resultera i ett nytt album för musikprojektet 1900. Han vill även få möjlighet att samarbeta med Norrbottens Kammarorkester för att därigenom kunna bredda och fördjupa sitt kompositionsarbete.

Per Störby Jutbring (född 1971) har producerat and komponerat musik till 14 album, och turnerat över hela världen med sitt band New Tide Orquesta, och även komponerat musik för tv, film, teater- och dansföreställningar.

Han önskar under sin vistelse att få samarbeta med en större ensemble som Norrbottens Kammarorkester för att utveckla sitt musikaliska språk. Han vill arbeta om musik som han redan gjort samt att skriva ny musik som kan mynna ut i en konsert tillsammans med Norrbottens Kammarorkester på Studio Acusticum, med målet att ges ut som album.

Vad är ett kompositionsresidens?

Kompositionsresidenset har skapats genom ett avtal mellan Piteå kommun och statliga Konstnärsnämnden. Konstnärsnämnden bidrar med vistelsestipendiet och del av koordineringskostnaderna. Piteå kommun, Norrbottensmusiken och Region Norrbotten bidrar med personella, rumsliga och tekniska resurser för att komponisten ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.


Bilden: Christian Gabel till vänster (foto Anna Ledin Wiren), Per Störby Jutbring till höger (foto Magnus Carlsson).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.