Efter några års uppehåll är sommarkursen för unga musiker – Stråklandslaget – tillbaka. Det är RUM (Riksförbundet Unga Musiker) som arrangerar denna nationella stråkkurs, i år tillsammans med Musikkonservatoriet Falun och musikkonservatoriets vänförening; ett partnerskap man räknar med ska fortsätta även kommande år.

Mellan den 6 och 14 augusti samlades 36 lyckligt uttagna unga stråkmusiker i åldrarna 15–25 år till intensiva repetitionsdagar i Falun. Under dessa dagar handlar det om totalt 180 schemalagda lektions- och repetitionspass (!) i disciplinerna stråkorkester, kammarmusik samt enskilda lektioner.

De tre avslutande dagarna, torsdag–fredag–lördag, blir det offentliga konserter. I år i Gruvmuseet Falu Gruva, i Sundborns kyrka samt i Nybrokyrkan i Falun.

Instruktörerna är erfarna och välkända musiker som:
Daniel Frankel (konsertmästare i Västerås Sinfonietta) – violin och stråkorkester 
Johannes Paulsson (violinist i Dalasinfoniettan) – violin och kammarmusik
Anna Rahle (violast i Dalasinfoniettan) – viola och kammarmusik 
Elemér Lavotha (bl a professor vid Kungl. Musikhögskolan) – cello och kammarmusik
Björn Jernberg (undervisar i kontrabas vid Musikkonservatoriet Falun) – kontrabas och kammarmusik.
Kursledare har Magnus Einarsson varit (som normalt undervisar i slagverk vid Musikkonservatoriet).

Konsertprogrammet

Stråkorkestern framförde tillsammans Divertimento B-dur K137 av Wolfgang Amadeus Mozart och avslutade med Edvard Griegs Holbergsvit.

Där emellan gjorde cellisterna i orkestern Bachinas Brasilieras nr 1 för celloensemble av Heitor Villa Lobos samt Hymn för 12 celli av Julius Klengel.

Vänner för livet

– Det är så himla viktigt att få träffa andra unga som håller på med samma sak, säger Klara Angawa, viola, till Falu-Kuriren.

– Man får vänner för livet och blir inspirerad av andra. 

Deltagarna i Stråklandslaget får, förutom all musik, även inblickar i ämnen som ledarskap, teambuilding och samarbete. 

Cellosektionen i Stråklandslaget framförde bl a Heitor Villa-Lobos Prelúdio (Modinha) ur Bachianas Brasileiras No. 1, under ledning av instruktören Elemér Lavotha.
Landslag även för blåsare

Det finns även en nationell sommarkurs för unga blåsare, Blåslandslaget, som hade konserter i Mjölby den 11 augusti, i Norrköping den 12 augusti, i Linköping den 13 augusti och avslutningskonsert den 14 augusti i Kungasalen, KMH, i Stockholm.


Foto: Allan Samuelsson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.