Den enda Bach-passion som kommer att ljuda i Sverige under 2021 års påsk är förmodligen den i Berwaldhallen, Stockholm:

Johannespassionen av Johann Sebastian Bach ges i ett unikt framförande i Sveriges Radios konserthus på långfredagen den 2 april.

Man lockar med ”några av vår tids allra främsta sångare från svensk och internationell scen”.
Det svenska inslaget är mezzon Ann Hallenberg, det internationella utgörs av sångarna Julia Kleiter, Andrew Staples, Christian Gerhaher och Matthew Rose. Johannespassionen görs tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören under ledning av Daniel Harding, chefsdirigent och tillika konstnärlige ledare för orkestern.

Svenska sångare?

Det första som slår en vid presentationen av denna solistlista är – var är alla svenska sångare? Det finns ju tjogvis av ytterst kompetenta och eftertraktade sångare i Sverige att välja mellan. Är de indisponerade? Är de ointresserade av jobb på hemmaplan?

Ingen vet. Men med tanke på vilka som fått sånguppdragen i Berwaldhallen verkar förfrågan ha gått till London och musikagenturen Askonas Holt. Här sitter dryga 50-talet medarbetare och fördelar dirigenter, sångare och instrumentalister till all världens orkestrar.

Dirigenten Daniel Harding hanteras av Askonas Holt.

Tenoren Andrew Staples hanteras av Askonas Holt.

Basen Matthew Rose hanteras av Askonas Holt.

Tyska sopranen Julia Kleiter kommer via agenturen Ammann Horak, barytonen Christian Gerhaher via KünstlerSekretariat am Gasteig (Harding och Gerhaher jobbade för bara för några veckor sedan tillsammans med Bamberger Symphoniker). Ann Hallenberg förmedlas av Artefact Artists Management i Oslo.

Det ska många kockar till för att få ihop solistuppsättningen för den här produktionen. Det lär även bli ett antal provisionskronor som skickas ut.


Evangelisten är regissören

Johannespassionen sänds direkt i Sveriges Radio P2 fredagen den 2 april kl 19 och på berwaldhallen.se/play 
Konserten från Berwaldhallen sänds dessutom på den internationella kanalen medici.tv

På skärmen kan man då också få se tenorsolisten/evangelisten Andrew Staples’ idéer om hur Johannespassionen kan åskådliggöras på scenen; han har rollen som regissör, också.

Tenor. Evangelist. Regissör.

– Kameran möjliggör en nära kontakt med artisterna och musiken som vi hoppas kommer att räcka långt för att överbrygga det fysiska avståndet mellan oss och vår publik. Vår avsikt är att försöka göra som Bach, att föra publiken så nära dramat, karaktärerna och musiken att vi alla kan känna oss berörda av och delaktiga i detta hänförande verk, kommenterar Staples.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.