Än är det ett tag kvar tills Esa-Pekka Salonen avslutar sin tjänst som chefsdirigent för San Francisco Symphony. Men redan nu har säsongsprogrammet för 2024–25 presenterats.

Som inspiration för svenska orkestrars chefsdirigenter och programråd ger vi en liten titt in vad som kommer att spelas i Davies Symphony Hall, San Francisco.

Den traditionella västerländska konstmusiken får givetvis sin rejäla tilldelning. Men det blir även påfallande mycket ny musik med Salonen på pulten. Några exempel:

Fairytale Poem av Sofia Gubaidulina, uruppförande av Piano Concerto av Nico Muhly, nyskriven Cello Concerto med Rainer Eudeikis som solist, komponerad av Esa-Pekka Salonen, nytt verk av Xavier Muzik, Chorale av Magnus Lindberg, samt ett uruppförande med nytt verk av Gabriella Smith.

Salonens era som chefsdirigent för San Francisco Symphony avslutas med tre konserter i juni 2025 – Symfoni nr 2 av Gustav Mahler med orkestern och San Francisco Symphony Chorus samt med mezzosopranen Sasha Cooke som solist.

Vad vi förstår kommer Esa-Pekka Salonen att även i fortsättningen vara konstnärlig ledare för Östersjöfestivalen, den som han var med och grundade redan 2003.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.