Ett av landets större kulturpriser, det från Natur & Kultur på 500,000 kronor, tilldelas 2024 sångaren, operaregissören och konstnärliga ledaren för Vadsten-Akademien – Nils Spangenberg.

Nils Spangenberg (f. 1956), är fram till sin pensionering efter sommaren vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien. Han har under hela sitt yrkesliv varit inriktad på musikdramatisk utveckling som sångare, operaregissör, högskolepedagog och konstnärlig ledare.

I augusti lämnar han sitt uppdrag på Vadstena-Akademien efter dess 39:e uruppförande av en nyskriven opera (Fotograferna, av Anna Einarsson).

– Mitt arbete grundar sig på ett starkt intresse för att försöka bistå unga talanger att hitta sin väg i mycket svåra och utsatta yrken. Jag har också strävat efter att beställa den bästa nya musikdramatiken och hitta det bästa bland den bortglömda, samt att ge publiken upplevelser som de inte visste fanns.

– Att det jag arbetat för blir ihågkommet och uppskattat med ett sådant här pris hade jag inte kunnat föreställa mig, kommenterar Nils Spangenberg.

Juryns prismotivering

– Natur & Kulturs kulturpris tilldelas 2024 Nils Spangenberg för att som vd och konstnärlig ledare ha utvecklat den mångfacetterade verksamheten vid Vadstena-Akademien och därigenom väglett och sporrat unga talanger i alla de konstarter som krävs för att skapa det allkonstverk som operan utgör.

Nils Spangenberg (född 1956), är vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien. Han har under hela sitt yrkesliv varit inriktad på musikdramatisk utveckling som sångare, operaregissör, högskolepedagog och konstnärlig ledare.


Foto: Mats Bäcker

1 KOMMENTAR

  1. Tack för ditt arbetet med iMusiken.
    Den gav mig nyheten om Nils Spangenberg, vilket vara jätte roligt tycker jag!

    Allt gott Per-Åke!

    / Peter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.