I den stora salen med flera hundra bortglömda svenska kompositörer – de flesta män, men även många kvinnliga – rör sig John Fernström hemtamt. Den ende som är född i Kina (1897, där hans föräldrar var missionärer för Svenska Missionsförbundet). Hans breda konstnärliga begåvning – musiker, tonsättare, dirigent, målare, poet – gör att han har mycket att samtala om.

Som tonåring började John med violinstudier vid Malmö Musikkonservatorium. Därefter studier i violin för Max Schlüter i Köpenhamn och för Issay Barmas i Berlin. Mellan 1923 och 1930 studerade han komposition i Köpenhamn för Peder Gram. Under 1930 blev det dirigeringsstudier vid musikkonservatoriet i Sondershausen, Tyskland. Från 1916 till 1939 var han, med diverse avbrott för studier, verksam som violinist i Helsingborgs Symfoniorkester, där han från 1932 också blev en ofta anlitad dirigent.

Orkestrar och körer

Mellan 1939 och 1941 ledde han Malmö Radioorkester (dagens Malmö Symfoniorkester) och från 1948 fram till sin död 1961 var han ledare för Lunds Musikskola och Konservatorielinjer, för Lunds Stadsorkester och under flera år dirigent för Lunds Kvinnliga Studentkör (sedermera Lunds Akademiska Kör).

John Fernström, 1897–1961.

1951 grundade han Nordiska Ungdomsorkestern, som är en i det närmaste ”obligatorisk” passage för en stor del av Skandinaviens professionella orkestermusiker. 1953 blev han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

150-tal verk

Under decennier komponerade John Fernström, från 1920-talet fram till 1960-talet. Det blev cirka 150 opus. Han skrev tolv symfonier, åtta stråkkvartetter, många kammarmusikverk och solokonserter (bland annat två violinkonserter, en klarinettkonsert och en fagottkonsert), två operor, samt ett stort antal sånger och körverk.

Ukrainsk premiär

John Fernströms musik hörs sällan från de svenska konsertscenerna; vi kan inte minnas när en svensk orkester framförde någon av hans symfonier (det finns dock några skivinspelningar, båda från 1997: med Malmö Symfoniorkester, dirigent Cecilia Rydinger Alin, samt med Sveriges Radios Symfoniorkester, dirigent Mikko Franck.

Lviv Orgelsal, konsertlokal i kyrkan St. Mary Magdaline med en av Ukrainas största orglar.

Däremot har John Fernström upptäckts i Ukraina. Den 28 april 2024 blir det ukrainsk premiär av Fernströms Symfoni nr 6, op. 40 (från 1938/39), tillägnad Tor Mann. Det är Luhansk Philharmonic Symphony Orchestra under ledning av Ivan Ostapovych som kommer att göra den i Orgelsalen i Lviv.

Det svenska uruppförandet skedde i februari 1941 med Malmö Konserthusstiftelses orkester under ledning av tonsättaren.

Spännande, extraordinär, episk

Premiären i Lviv presenteras som ”Spännande och extraordinär, episk och outforskad svensk musik kommer att höras i Lvivs orgelsal.

I presentation för konserten i Lviv citeras även tonsättarens kommentar om sin symfoni:
– Ännu har ingen konstart uppstått, som kan bedömas endast efter formen. Det är det i formen ingjutna andliga livet, som slutligen avgör verkets öde. Och här tillkommer det ju mig att tiga och lämna ordet åt andra, skriver John Fernström i sin verkkommentar.


Bilden överst: John Fernström, självporträtt, 1940-tal.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.