Säsongen 2020/21 är Sakari Oramos sista som chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

Sammanlagt har dirigent och orkester arbetat tillsammans i tretton år. Enligt Konserthuset har det varit en tid präglad av ett intensivt och fruktbart utvecklingsarbete samt mängder av enastående konstnärliga framgångar i Sverige och internationellt.

– Kungliga Filharmonikerna har verkligen kommit tillbaka stort på den internationella scenen under senare år, säger Sakari Oramo. Orkestern har blivit ännu bättre och kan mäta sig med vilken topporkester som helst i världen.

Mycket Sibelius

I maj 2021, under Oramos sista veckor som orkesterns chefsdirigent, arrangeras en festival som man valt att kalla Grande Finale. Den innehåller en Sibelius-cykel över två veckor, med samtliga symfonierna (nr 1 – 7) i kronologisk ordning samt bland annat violinkonserten med Lisa Batiashvili som solist.

– Kungliga Filharmonikernas klang passar Sibelius’ musik väldigt väl: här finns en viss ljushet, kalla den ’nordisk’ om du vill, men också det där kärva djupet som är som är svårt att uppnå med till exempel en tysk orkester, menar Sakari Oramo.

Foto: Nadja Sjöström

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.