Sankta Ceciliapriset är ett svenskt musikpris, instiftat 1992 av Stockholms stift. Priset är uppkallat efter kyrkomusikens skyddshelgon Cecilia och syftar till att ”främja musiken i Stockholms stifts församlingar”.

2020 års Ceciliapris går till Hanna Sandman som är organist och körledare i Oscars församling, Stockholm, där hon varit verksam i sedan 2002. Hon har kantorsutbildning från Geijerskolan (1995–1998) och en organistutbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (1998–2002).

Juryns motivering

”Med sin djupa musikaliska förståelse och skicklighet och sitt pedagogiska sinnelag har Hanna Sandman stor betydelse för Stockholms stifts musikliv och för återväxten av blivande musiker. Hanna leder framgångsrikt körer i alla åldrar, där sångare vittnar om hennes förmåga att få var och en att växa både mänskligt och musikaliskt. Hennes ovanligt starka känsla för musikens diakonala möjligheter öppnar musikens värld för nya grupper, bl a i samarbetet med Stockholms stadsmission och Vinternatt.
För sångare och kollegor är hon en ledstjärna och vän.”

Ceciliapriset delas ut av biskop Andreas Holmberg vid Jubilatekonserten i Adolf Fredriks kyrka den 1 februari.

Grät en skvätt

– Jag blev så glad när jag fick beskedet. Jag grät faktiskt en skvätt, säger Hanna Sandman. Priset är viktigt för att man från centralt håll signalerar att kyrkomusiken är viktig i Stockholms stift. För mig personligen känns priset viktigt eftersom det ger mig en stor bekräftelse på att arbetet jag gör är uppskattat.

Hanna Sandman ser optimistiskt på kyrkomusikens framtid.

– Kanske beror det på att jag har lyckan att vara anställd i en församling där kyrkomusiken prioriteras och uppskattas. 2019 var ett rekordår för oss gällande antal konsertbesökare.


Foto: Malin Tvedt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.