Ett 40-tal barnkörer i hela landet skriver nya sånger tillsammans med professionella tonsättare och kompositionsstudenter under läsåret 2023-24. Det är en satsning inom den landsomfattande rörelsen Sjungande barn som leds av Kungl. Musikaliska Akademien.

Projektet där barn skriver musik tillsammans med proffstonsättare vill sätta ljuset på barnen som medskapare till ny musik (läs: att enligt barnkonventionen öka barns inflytande). Projektet Ny musik för unga röster vill inte minst markera barnrösten som instrument. 

Projektet ingår i Kungl. Musikaliska Akademiens uppdrag att främja tonkonsten och musiklivet genom återväxt och möten mellan det professionella musiklivet och unga.

12 tonsättare + 31 kompositionsstudenter

Tolv professionella tonsättare och fem musikhögskolor i landet deltar med 31 kompositionsstudenter vid Högskolan för scen och musik/Göteborgs universitet, Musikhögskolan i Malmö/Lunds universitet, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH), Musikhögskolan vid Örebro universitet samt Musikhögskolan i Piteå/Luleå Tekniska Universitet (LTU).
Tonsättare igång:
Kristin Boussard
Henrik Dahlgren 
Per Egland 
Daniel Fjellström 
Daniel Hjorth 
Fredrik Högberg
Susanna Lindmark
Karzan Mahmood
Jesper Nielsen 
Lina Nyberg
Karin Rehnqvist
Andrea Tarrodi

Sju uruppföranden med fem körer

Vid konserten Det hemliga stället i Kungasalen, KMH i Stockholm tisdagen den 9 april blir det uruppföranden av fem kompositionsstudenter vid KMH – Karl Wahlström, Victor Semius, Tove Kättström, Knut-Olav Rygnestad, Vincent Almgren, Arttu Ahovaara, Stina Tordby, Ivana Dida – samt av tonsättarna Karin Rehnqvist och Per Egland.

Sångtitlar är Träd, fjäril (Kättström) – Bäckäng (Wahlström) – Rösten i mitt inre (Tordby) – Det hemliga stället (Ahovaara) – Jag anar livet (Dida) – En Ständig Loop (Egland) – Jag är så arg (Rehnqvist).

Fem barnkörer med sina körledare framför de nyskrivna styckena:
Kvinten, från Nacka kulturskola. Körledare: Sara Pucek
Oktaverna, från Oscars församling. Körledare: Hanna Sandman och Rebecka Ryd
Prismakören, från Knivsta kulturskola. Körledare: Charlotte Rider
Stockholms Flickkör, grupp 1. Körledare: Lotta Wilund
S.U.S – Stockholms unga sångensemble, från Kulturskolan Stockholm. Körledare: Carin Norrby
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.