Det var 30 år sedan sist, 2024 blev det dags igen – Umeå får utmärkelsen Årets Jazzkommun 2024, som delas ut av Svensk Jazz.

I Umeå har de flesta internationella jazzlegendarer spelat och nya talanger gror och växer i en välmående jazzmiljö. Den ideella föreningen Jazz som driver Umeå Jazzstudio sedan 1977 har återkommande arrangerat klubbspelningar varje vecka. Dessutom anordnas Umeå Jazzfestival som är en av Sveriges äldsta och främsta festivaler i sin genre.

Motiveringen

– Den som googlar Umeå och Jazz får snabbt flera hundratusentals träffar. De handlar då inte bara om att det arrangerats jazzfestival i staden sedan 1968 och att det både till festivalen och jazzklubben kommer en god blandning av stora internationella stjärnor och lokala band. Träffarna berättar också om ”Svängig jazz på Swingfabriken”, ”Jazz på Folkets Bio”, kurser i jazzdans och om en lång rad legendariska svenska jazzmusiker som fötts och fostrats i Umeå. En tradition som fortsätter även idag.

– Kommunens mångåriga stabila stöd som generös bidragsgivare och stöttepelare på andra sätt är en av förutsättningarna för att jazzlivet genom åren växt. Det har också bidragit till att såväl klubb som festival numera huserar i Umeå Folkets Hus, med allt gott som det innebär för den levande scenen för livejazz.

– Att staden blev Europas kulturhuvudstad 2014 ligger i linje med detta. Och nu tar kommunen själv också en mer aktiv plats i europeisk kulturpolitik, när kommunalrådet blir ny ambassadör för EIT Culture & Creativity Policy Club. Sammantaget är Umeå kommun ett föredöme för andra svenska kommuner att titta på och ta efter. Om så sker väntar ett större och rikare jazzliv i hela Sverige.

Tidigare jazzkommuner

2023: Vänersborg
2021: Ystad
2019: Norrköping
2018: Vallentuna
2016: Jönköping
2015: Växjö och Föreningen Jazz i Växjö
2014: Hässleholm
2013: Bollnäs
2012: Vänersborg
2011: Härnösand och föreningen Öbacka jazz och blues
2010: Karlskrona och föreningen Jazz i Karlskrona
2009: Karlstad och föreningen Carlstad Jazz
2008: Landstinget Sörmland
2007: Halmstad
2006: Örnsköldsvik
2004: Aneby
2003: Helsingborg och Dunkers Kulturhus
2002: Malmö
2001: Piteå
2000: Hallsberg
1999: Eskilstuna
1998: Örebro
1995: Kristianstad
1994: Umeå
1993: Västerås


Foto: Fredrik Larsson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.