En udda, underfundig och mycket begåvad vissångare och kompositör under 1960- och 70-talet var Olle Adolphson (1934–2004). Han skrev bl a sånger som Trubbel, Det gåtfulla folket, Mitt eget land, Trettifyran, liksom han på 1980-talet komponerade Mässa på svenska språket för blandad kör.

I år har styrelsen i Kungl. Musikaliska Akademien beslutat att dela ut fyra stipendier ur Olle Adolphsons minnesfond på 25,000 kronor vardera till Jan-Olof Andersson, Pernilla Andersson, Stina Nordenstam och Anders Widmark. Stipendierna ska användas till utbildning eller forskning inom visdiktningens område.


Jan-Olof Andersson är sångare, gitarrist, kompositör och utbildad sångpedagog vid Stockholms musikpedagogiska institut. Under större delen av sitt liv har Jan-Olof Andersson turnerat med olika visproduktioner, offentliga och interna konserter samt pedagogiska program för skolor och institutioner.


Pernilla Andersson är sångare, producent, musiker och låtskrivare. Pernilla Andersson har en masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och har även studerat vid Balettakademien i Göteborg.


Stina Nordenstam är sångerska och låtskrivare, välkänd för sin alternativa musik med influenser från både jazz, rock, pop och elektronisk musik.


Anders Widmark är bland annat jazzmusiker, kompositör och pianist. 1986 avslutade han sin utbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och sedan dess har han givit ut elva skivor och spelat med en rad jazzmusiker, sångerskor, symfoni- och kammarorkestrar.

Bilden överst: Olle Adolphson på 1960-talet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.