2021 års medaljförläningar av utmärkelsen Litteris et Artibus (För vitterhet och konst) meddelades den 28 januari av kungahuset.

Bland dem som får medaljen finns hovsångaren Daniel Johansson vid Kungl Operan, ”för framstående konstnärliga insatser som operasångare” (till vänster på bilden), samt tonsättaren Mats Larsson Gothe, ”för framstående konstnärliga insatser som tonsättare”.

Övriga som får Litteris et Artibus 2021 är författaren och översättaren Gun-Britt Sundström, koreografen och dansaren Alexander Ekman, skådespelaren och regissören Pia Johansson, socionomen och kantorn Ragnar Håkanson, artisten Lena Philipsson samt artisten Magnus Uggla.

Flitig medaljutdelare

Kung Carl XVI Gustaf är den regent som har delat ut flest Litteris et Artibus-medaljer sedan utmärkelsen initierades av Carl XV år 1853. Under nuvarande kungens regentperiod har 330 L&A-medaljer delats ut till kulturpersonligheter sedan 1975.

Konditorn och diktaren Carl Anders Rohdin var den första svenska mottagaren av förtjänstmedaljen Litteris et Artibus.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.