Sixten Gemzéus stiftelse har beslutat tilldela pianisten David Huang 2021 års stora musikstipendium som är på 500,000 kronor. 

Stipendiet, som instiftades 2016, är till för att uppmärksamma och belöna unga musikaliska förmågor som bedöms ha en lovande karriär både i Sverige och utomlands. 

Motiveringen för att ge Huang stipendiet:
För hans eminenta pianospel kombinerat med ett stort engagemang för att utveckla den klassiska musiken. Han uppvisar en stor bredd och socialt entreprenörskap, inspirerar unga talanger och har ett unikt sätt att kommunicera med publiken. Hans vision är ett samhälle rikt på kultur för alla. 

Piano från 11 års ålder

David Huang, född 1988, började vid 11 års ålder spela piano för den kinesiske pianisten Yan Shuang. Efter musikstudier vid Södra Latins gymnasium erhöll han sin kandidatexamen vid KMH, Kgl. Musikhögskolan Stockholm, masterexamen vid Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo och avslutade sina studieår med ett Solistdiplom vid Edsbergs Slott.

Davids slog igenom 2014 när han vann Sveriges största tävling för klassiska musiker, Solistpriset. Han har även varit Sveriges Radio P2s husartist.

Nå ny, ung publik

David Huang har ett stort engagemang för att sprida den klassiska musiken till en ny och ung publik och utmana normerna för hur klassisk musik kan presenteras. År 2016 startade han konsertserien Förstaparkett som presenterar den främsta kammarmusiken i en hemmamiljö.

I samma anda grundade han 2018 tillsammans med dirigenten Christian Karlsen festivalen Gränslandet, där man gärna placerar en symfoniorkester på en nattklubb under en motorvägsbro.


Om Sixten Gemzéus-stiftelsen
Den 18 mars 1956 förordnade kaptenen Sixten Gemzéus att cirka hälften av hans kvarlåtenskap skulle tilldelas Gålöstiftelsen. Sixten Gemzéus räknade med att Gålöstiftelsen därmed skulle erhålla knappt 400,000 kronor och utdelningen skulle uppgå till ca 15,000 kronor per år. Idag är kapitalet i Sixten Gemzéus stiftelse (anknuten till Gålöstiftelsen) ca 50 milj kronor och utdelningen ligger på ca 1,5 mkr per år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.