Att nedstängningen av kulturscenerna under pandemin skulle bli döden för levande konserter visade sig bli det motsatta. Runt om bland landets konserthus formerade sig allt eftersom nya initiativ för att dela musiken.

Snabbt ute var Stockholms konserthus. Med den digitala plattformen Konserthuset Play kunde man ge publiken inte bara inspelade konserter från tidigare liveframföranden, utan också speciellt gjorda konsertprogram för webben.

I takt med att pandemirestriktionerna under 2020 skärpts har Konserthuset ökat takten på sina sändningar – och även sändningarnas kvalitet.

Mer än 50 sändningar

Under pandemin har två till fyra konserter per vecka presenterats där Kungliga Filharmonikerna och aktörer från det fria musiklivet hittills erbjudit över 50 sändningar; orkestermusik, kammarmusik och jazz. Dessutom har man gjort specialproduktioner för barn och skola.

Med över en halv miljon visningar under 2020 har fler än någonsin hittat till Konserthuset Play. Genom internationellt samarbete och egna aktiviteter nåddes dessutom miljontals människor via sändningar i sociala medier.

Mycket nytt i januari

Konserthuset fortsätter nu att livesända konserter, ofta flera varje vecka.

Under januari spelar Kungliga FIlharmonikerna med en rad solister: Elin Rombo, Katarina Karnéus och Frank Peter Zimmermann. Hedersdirigenten Alan Gilbert samt Jukka-Pekka Saraste dirigerar. 

Jazzvokalisten Amanda Ginsburg återvänder till Konserthuset, denna gång med sitt eget band.

Närmast kommer två soppkonserter med nutida musik (Caroline Shaw, Jennifer Higdon, Philip Glass).

Det blir även en romanskonsert med Katija Dragojevic och Cornelia Beskow som framför sånger av Gösta Nystroem, Alma Mahler, Edward Elgar och Benjamin Britten ackompanjerade av pianisten Magnus Svensson.

Vill bryta isoleringen

– Vi arbetar på med oförminskad kraft, berättar konserthuschefen Stefan Forsberg. Liksom under 2020 har vi på grund av pandemin fått planera om, justera och i en del fall skapa helt nya konsertprogram, men så kan vi också presentera något som i allt väsentligt liknar en ordinarie konsertsäsong. 

– Vi vet att musiken bryter människors isolering, skingrar känslan av ensamhet och skänker hopp och glädje.


Bilden: Produktionsteamet från Nilento under ledning av Lars Nilsson, som gör de digitala konserterna för Stockholms konserthus. Foto: Yanan Li.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.