När kammarmusikfestivalen Stockholm Chamber Music firar tio år flyttar de in i Sevenbomsalen i Stockholms Stadsmuseum. Nu, som under alla tidigare år, med den klassiske gitarristen David Härenstam som konstnärlig ledare. Festivalen startade 2013 i Karl XV-salenStockholms slott, därefter under ett antal år i Riddarhuset.

Med start på stadsmuseet söndagen den 5 maj kl 13 blir det sedan ytterligare tre söndagskonserter under maj och juni.

Persiskt, brittiskt, spanskt – och J H Roman

Den 5 maj kommer Negar Zarassi, svensk-iransk sopran, med Göteborg bas, och utbildad vid både Kungl Musikhögskolan och Högskolan för scen och musik, Göteborg. Tillsammans med David Härenstam och cellisten Emma Beskow gör hon bl a ett program med persiska folksånger och visor, Manuel de Fallas Siete canciones populares españolas liksom folksånger arrangerade av Benjamin Britten.

Vox Musarum

Alla vägar bär till ROMan är temat för konserten den 12 maj. Ensemblen Vox Musarum presenterar stockholmstonsättaren Johan Helmich Roman och hans många resor till musikerkolleger i Italien.
I programmet framförs musik som inspirerade Roman samtidigt som de beskriver instrumenten och de historiska kläderna. Vox Musarum består av Noora Karhuluoma, sopran, Adam Grauman, viola da gamba, och Marco Bonacci, cembalo.

Konserten innehåller även ett uruppförande med musik av Stefan Klaverdal som bygger på J H Romans musik.

Schubert och barockt

Från Bach till Schubert blir det den 26 maj med violinisten Christian Svarfvar, som bl a framför Arpeggione-sonaten av Franz Schubert och violinsonater av Johann Sebastian Bach. I trio med Göran Fröst, viola, och David Härenstam, gitarr, framförs med stor spelglädje trio för violin, viola och gitarr av Rodolphe Kreutzer (1766–1831), liksom J H Romans triosonat i a-moll.

Lyckad kombo

Gitarr och ackordeon i kammarmusikformat i en lyckad kombination presenteras söndagen den 2 juni. Fenomenala accordeonisten Minna Weurlander gör musik tillsammans med David Härenstam på gitarr. De framför specialskriven musik av Stefan Klaverdal, liksom kompositioner av Astor Piazzolla, Philip Glass och Wolfgang Amadeus Mozart.

Dessutom blir det egna tolkningar av kompositörer som Thelonious Monk, Duke Ellington och Pat Metheny.

Mer om festivalen ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.