Som iMusiken skrivit om tidigare beslutade Anders Walls Stiftelse tillsammans med Västerlöfsta kyrkas musikstiftelse att utdela utdela ett par stipendier till lovande, ukrainska pianister. De första stipendiaterna blev Roman Fediurko (t v på bilden) och Anton Bondarenko.

Nu är pristagarna i Sverige och stipendieutdelning med konsert kommer att ske i Heby, Uppland – dvs i Västerlövsta kyrka lördagen den 4 maj.

Konsert tillägnad krigsdödad ukrainsk violinist

Detta är också en konsert som ingår i den i Sverige pågående European Festival Ukrainian Spring (24 april – 7 maj). Konserten i Västerlöfsta kyrka är tillägnad violinisten Roman Barvinok, dödad av en projektil i skyttegraven den 20 augusti 2022, nära byn Pisky i Donetskregionen.

Roman Fediurko

19 år, började sina pianostudier på musikskola i Kiev vid fem års ålder. 2021 vann han första pris i Franz Liszt Center online pianotävling, Wiener Klassiker onlinetävling samt Isidor Baji pianotävling i Novi Sad och mottog även ett stipendium till unga artister från Ukrainas president. 2022 vann Roman första pris i Volodymyr Horowitz International Piano Competition.

Anton Bondarenko

21 år, började studera musik vid fem års ålder vid musikskolan i hemstaden Zaporizjzja. Han har vunnit priser i flera nationella och internationella pianotävlingar för unga och har framträtt med Zaporizhzhia Symphony Orchestra och Kiev State Symphony Orchestra. 2017 utsågs han till Artist of Zaporizhzhia Philharmonic. Anton studerar för närvarande på musikhögskolan i den krigsfrontnära staden Dnipro.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.