Att som ung musiker eller sångare uppmärksammas tidigt i karriären betyder mycket. Att dessutom uppmärksammas från mecenater i ett annat land måste betyda ännu mer.

Som ett led i stödet till Ukraina bidrar Anders Walls Stiftelse till att Västerlöfsta kyrkas musikstiftelse i Heby kan dela ut två årliga stipendier om 50,000 kronor vardera till unga lovande ukrainska pianister. Urvalet av stipendiater har skett i samarbete med Ukrainska Institutet i Sverige.

De första mottagarna är Roman Fediurko, 19 år (till vänster) från Kiev och Anton Bondarenko, 21 år, från Zaporizjzja. Stipendierna överlämnas i samband med att stipendiaterna ger en konsert i Västerlövsta kyrka i Heby den 4 maj. 

Stötta den ukrainska kulturen
Charlotte Wall

– Syftet med stipendierna är att ge lovande ukrainska talanger större möjligheter till vidareutveckling i en för Ukraina mycket svår tid men det är också ett sätt att uppmärksamma och stötta den ukrainska kulturen. Kriget handlar ju till stor del om att den ryska ledningen förnekar att det ens existerar en ukrainsk nation med en egen kultur, säger Charlotte Wall, ordförande i Västerlöfsta kyrkas musikstiftelse. 

Roman Fediurko 

började sina pianostudier på musikskola i Kiev vid fem års ålder. 2021 vann Roman första pris i Franz Liszt Center online pianotävling, Wiener Klassikeronlinetävling samt Isidor Baji pianotävling i Novi Sad och mottog även ett stipendium till unga artister från Ukrainas president. 2022 vann Roman första pris i Volodymyr Horowitz International Piano Competition

Anton Bondarenko

började studera musik vid fem års ålder på musikskolan i hemstaden Zaporizjzja. Han har vunnit priser i flera nationella och internationella pianotävlingar för unga och har framträtt med Zaporizhzhia Symphony Orchestra och Kiev State Symphony Orchestra. 2017 utsågs han till Artist of Zaporizhzhia Philharmonic. Anton studerar för närvarande på Musikhögskolan i den krigsfrontnära staden Dnipro.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.