Anna Clyne?

Brittisk tonsättare (född 1980), men nu bosatt i USA, är hyllad för en rad kompositioner; hon gjorde sin första komposition redan vid 11 års ålder. Grammy-nominerad och ofta omskriven och uppskattad i amerikansk press. Säsongen 2021–2022 är Anna Clyne Associate Composer för Scotttish Chamber Orchestra.

Clynes verk Sound and Fury från 2008 får fredagen den 15 januari Sverigepremiär i stråkorkesterversion med Sveriges Radios SymfoniorkesterNorrlandsoperans Symfoniorkester under ledning av norske dirigenten Rune Bergmann framförde verket för full orkester redan i augusti 2020.

Hur som: Sound and Fury är 14 minuter intensiv och rivig musik; ett orkesterverk som kretsar kring William ShakespeareMacbeth. Utdrag ur pjäsen reciteras av skådespelaren Josette Bushell-Mingo.

Fredagssändningarna tillbaka

Med detta återkommer nämligen fredagssändningarna kl 19 på Berwaldhallen Play › och i direktsändning i Sveriges Radio P2 från Berwaldhallen i Stockholm. Konserten har titeln Larm och lidelse.

Riccardo Minasi. Foto: Nancy Horowitz

Först ut att leda Sveriges Radios Symfoniorkester i fredagssändningar är Riccardo Minasi (född 1978 i Rom). Han är idag bland annat chefsdirigent för Mozarteumorkestern i Salzburg och Artist in Residence hos Ensemble Resonanz vid Elbfilharmonin i Hamburg.

Konserten innehåller även Symfoni nr 60 C-dur, Il Distratto av Joseph Haydn och Symfoni nr 41 C-dur, Jupitersymfonin av Wolfgang Amadeus Mozart.Bilden överst: Christina Kernohan, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.