Nordiska rådets presidium lyfter fram kulturens betydelse som sammanhållande kitt i Norden. Nu kommer skarp kritik på de förslag till nedskärningar i framförallt kulturbudgeten som Nordiska ministerrådet planerar för perioden 2022-24. 

Budgetförslaget och dess konsekvenser diskuterades när presidiet samlades till möte virtuellt möte i slutet av juni.

Nya kultursatsningar behövs, inte nedskärningar
Bertel Haarder, president i Nordiska rådet. Folketingsledamot, tidigare bl a kultur- och kyrkominister i Danmark.

– De nedskärningar som planeras på kultursamarbetets område är djupt bekymrande, säger Bertel Haarder, president i Nordiska rådet. En god språkförståelse, och en möjlighet att ta del av grannländernas kulturliv, är ett säkert sätt att öka intresset för samarbetet helt generellt, säger han vidare.

– Jag bekymrar mig särskilt för de yngre generationerna. För att öka deras intresse för Norden, krävs nya satsningar istället för nedskärningar.

– Vi är förvånade över att det utkast till nordisk budget som nu läggs fram inte i högre grad tar hänsyn till vår kritik, framförallt gällande nedskärningarna på kultursektorn. Konsekvenserna blir förödande om planen inte revideras, säger han.

Alla borde få ta del av kulturen

Under det danska presidentskapet i Nordiska rådet har presidiet debatterat frågor som kan stärka det nordiska samarbetet och påskynda arbetet med att nå visionsmålet – att Norden ska bli världens mest integrerade och hållbara region.

Även ordföranden för utskottet för kunskap och kultur, Kjell-Arne Ottoson från Sverige, deltog i debatten.   

– Inte sen Nordiska rådet startade har vi varit i större behov av att peka på saker som förenar oss. Där är vår gemensamma kultur en bärande del, säger han.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.