Sedan 2013 har Skallsjö Sommarorkester bjudit in till somriga konserter runt om i Västra Götaland. I år är orkestern extra sugna på att återigen få spela inför sin publik när restriktionerna lättar. 

I år drar man nytta från erfarenheterna från corona-sommaren 2020 och startar en kammarmusikfestival, “Evolution Music Festival”.

– Vi döpte fjolårets upplaga av vårt sommarprojekt till “Begränsningen är underbar” eftersom vi redan då kände att det på ett sätt var lite härligt att vara inträngd i ett hörn. Med inställd turné och bara någon månad kvar till den tänkta premiärdagen var vi så illa tvungna att tänka utanför boxen. Det blev ett slags kammarmusikfestival med små exklusiva konserter, i en lokal som i flera år hade funnits rakt framför näsan på oss, Karlsrogården utanför Vänersborg.

Musik, mat, vyer

– “Evolution Music Festival” är ett unikt koncept där publiken bjuds på en helhetsupplevelse i form av högklassig musik, hemlagad mat och vackra sommarvyer, säger Carl Vallin, orkesterns konstnärliga ledare och till vardags konsertmästare i Kungliga Hovkapellet

Skallsjö Sommarorkester grundades 2013 av medlemmarna själva, som då var mellan 15 och 18 år gamla. Sedan dess sägs orkestern ha både blivit åtta år äldre och åtta år bättre. Numera är majoriteten av medlemmarna verksamma som professionella musiker.

– Det är skillnad på live och o-live. Musik som går från en vibrerande sträng, via vibrerande luft, till vibrerande trumhinnor knyter ett band mellan spelare och lyssnare på ett sätt som aldrig går att uppnå när mikrofoner och högtalare agerar mellanhänder. Dessutom är musik ytterst personligt. För oss i orkestern är det ett sätt att umgås, säger Carl Vallin.

Den första veckan ägnas åt repetitioner och kammarmusikfestival på Karlsrogården, Vänersborg (18-23/7). Den andra veckan till konserter med hela orkestern runt om i Västra Götalandsregionen (24-29/7).

Festival och turné

På programmet står bl.a musik från Igor Stravinskys Appolon Musagète, en balett som orkestern i höst ska framföra i koreograferad version i Stockholm. Det kommer även att bli helt nyskriven musik av den polska kompositören Maciej Balenkowski (f. 1993), vinnare av Skallsjö Sommarorkester International Composing Compitition 2020. 
 
20/7 18:00 Karlsrogården, Vänersborg 
21/7 18:00 Karlsrogården 
22/7 18:00 Karlsrogården 
23/7 18:00 Karlsrogården 
24/7 tba tba 
25/7 19:00 Ljungskile Kyrka 
27/7 19:00 Equemeniakyrkan Vänersborg
28/7 19:00 Skallsjö Kyrka 
29/7 19:00 Lidköping 

Mer info om Skallsjö Sommarorkester


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.