Det blev den färöiska musikern och sångerskan Eivør Pálsdóttir (född 1993 och bosatt i Torshavn) som fick ta emot fick Nordiska rådets musikpris 2021.

Eivør Pálsdóttir vid prisutdelningen i Köpenhamn.

Hon får priset för sitt outtröttliga arbete under de senaste åren som har satt hennes hemland i rampljuset och för att hon ständigt använder sig av sitt musikaliska arv och sitt modersmål.

Stark scennärvaro

Ur juryns motivering kan man läsa:
– Eivør har skapat sig en unik karriär sedan hon, så gott som fullt utformad som artist, steg fram på den musikaliska scenen i hemlandet Färöarna. Hon är en naturligt begåvad musiker och med sin vackra sångröst, sitt skickliga gitarrspel och sin starka scennärvaro har hon trollbundit musikälskare världen över.

”Nordisk” artist

– Eivørs outtröttliga arbete under de senaste åren har satt hennes hemland i rampljuset och hon använder sig ständigt av sitt musikaliska arv och sitt modersmål. Eivør är en genuint ”nordisk” artist, men samtidigt har hon lyckats skapa sig status som en internationell popstjärna som reser och uppträder med sin berömda scenstil i hela världen.

Eivør Pálsdóttir tog emot priset av dirigenten och kompositören Phillip Faber under den direktsända prisutdelningen i Skuespilhuset i Köpenhamn.


Vartannat år går musikpriset till ett verk av en nu levande kompositör (senaste vinnare var den finske tonsättaren Sampo Haapamäki, 2020) och vartannat år, som i år, ges priset till en ensemble eller artist.


Foto: Sigga Ella

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.