Många fler än Ludwig van Beethoven har komponerat en Missa Solemnis, dvs en mässa, ett kyrkoverk med latinsk text. H-moll-mässan av Johann Sebastian Bach räknas hit.

Liksom Messe solennelle av Hector Berlioz, Missa solemnis av Anton Bruckner, Johann Nepomuk Hummel, Carl Maria von Weber, Messa solenne av Luigi Cherubini, Missa in tempore belli av Joseph Haydn, Missa solennis av Franz Liszt, flera mässor av W A Mozart och av Franz Schubert, Petite messe solennelle av Gioacchino Rossini, Messe solennelle av Louis Vierne

Bortglömda svenska mässor

Även de svenska kompositörerna August Söderman och Andreas Hallén har skrivit var sin Missa Solemnis.

Det är senromantikern Andreas Halléns mässa från 1921 – med premiär 1923 i Engelbrektskyrkan, Stockholm – som nu för första gången har förevigats med en skivinspelning (Swedish Society).

På den drygt 60 minuter långa cd-inspelningen medverkar Erik Westbergs Vokalensemble under sin dirigent Westberg, tillsammans med en solistkvartett (Pia-Karin Helsing, sopran, Maria Forsström, alt, Conny Thimander, tenor, Andreas E Olsson, bas). Musiker är Lars Nilsson, orgel, Lars Sjöstedt, celesta, och James Jenkins, piano.

Den här inspelningen är en del av Kungl. Musikaliska Akademiens projekt Levande musikarv som vill göra den dolda svenska musikskatten tillgänglig; och få den till en självklar del av konsertrepertoaren i Sverige och utomlands.

Flitigt verksam musikpersonlighet

Andreas Hallén (1846-1925) var en av de viktigaste musikpersonligheterna i svenskt musikliv från 1870 och fram till sin död. För samtiden var han känd som dirigent av såväl orkester- opera- och körmusik, i Göteborg, Malmö och Stockholm, men också som musikskribent och så småningom professor i komposition. Det är som tonsättare vi minns honom idag, framför allt som operatonsättare, inspirerad av bland annat Wagners musikdramer. Men han skrev också åtskilliga orkester- och körverk. 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.