Mogrenpriset i musik 2023 går till sopranen Helena Schuback. Priset på 250,000 kronor motiveras med en imponerande och modig karriärsvängning från violinist till operasångerska, med en röstklang som är skräddarsydd för utmanande ny repertoar.

Mogrenpriset ska stötta unga lovande musiker i början av karriären, i förhoppningen att det ska stärka språngbrädan ut i kulturbranschen.

Motiveringen

”Helena Schuback vågade ställa fiolen och göra rösten till sitt huvudinstrument. Den växer, låter sig naturligt breddas utan att förlora sin skönhet och lämpar sig alltmer för en spännande och utmanande ny repertoar. Vi vill se mer.”

Helena Schuback (f. 1990) har studerat på Lilla Akademin i Stockholm, Konsthögskolan och Opera Academy i Oslo. Hon har dessutom en masterexamen som violinist från Kungliga Musikhögskolan.

Efter att ha lämnat sin violinstkarriär för att bli operasångerska studerade hon för professorerna Paul Farrington och Toril Carlsen i Norge. Sedan januari 2022 coachas hon av Sylvia Kevorkian och Sir Willard White.

Helena har sjungit roller som roller som Rosalinde (Läderlappen), Alcina i Händels opera med samma namn, Hébe, Phani, Zima, Fatime och Emilie (Les Indes Galantes) och L’amazzone corsara.

Förra året fick hon ta emot Drottningholmsteaterns Vänners Operastipendium på 100,000 kronor.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.