En konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik kan få utmärkelsen Musikens Möjliggörare. Priset delas ut av FST, Föreningen Svenska Tonsättare och innebär att prismottagarna får beställa ett musikverk till ett värde av 50,000 kronor. 

2020 års pris går till Gränslandet – symfonisk fest och festivalens båda konstnärliga ledare Christian Karlsen och David Huang

Motiveringen

2020 års pris för Musikens Möjliggörare går till Gränslandet – symfonisk fest som på kort tid fått stor spridning i såväl sociala som traditionella medier. Genom en intressant mix av klassisk och modern konstmusik har de lockat en stor och även ny publik till sina uppmärksammade konserter. Sedan sommaren 2018 har de tillsammans med några av vår tids bästa musiker och artister skapat unika musikupplevelser för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och tidigare musikaliska erfarenheter. I sitt samarbete med nattklubben Trädgården i Stockholm har de skapat en ny scen för såväl klassisk som modern konstmusik.

Lite av ett mirakel att festivalen blir av

– Det är verkligen glädjande och upplyftande att uppmärksammas och lyftas fram för arbete med vår festival Gränslandet – symfonisk fest. Vi hade visionen att fler och särskilt yngre människor önskar att på egna villkor få upptäcka klassiska musiken – ny som gammal – och göra konstformen till sin egen. Känns som det nästan är lite av ett mirakel varje gång festivalen går av stapeln.

Vi är ett litet och fantastiskt team, men det är verkligen en utmaning att organisera en produktion av den här storleken utan en institution i ryggen eller permanent finansiering. Då behöver man ibland en extra ryggdunk – och att få den från tonsättarna, som är de verkligt centrala i vår konstform känns extra hedrande, kommenterar Christian Karlsen och David Huang

Gränslandet

Gränslandet – symfonisk fest är festivalen som en helg varje sommar kommer med symfoniorkestern till nattklubben Trädgården i Stockholm. Deras mål är att förmedla symfonisk musik till musikälskare som inte nås av de vanliga konserthusen. 

Med popkulturella referenser, symfoniska samarbeten med popartister och nutida konstuttryck i en miljö som känns som hemma för den typiska unga stockholmaren visar de besökarna att ”klassisk musik” är till för alla.

Tidigare pristagare av Musikens Möjliggörare

Vattnäs Konsertlada/Anna Larsson och Göran Eliasson (2019)
Jörgen Pettersson och Mattias Rodrick (2018)
Karin Starre (2017)
Erik Skagerfält (2016)
Martin Lindman (2015)
Nils Spangenberg (2014)
Maria Sundqvist (2013)
Thomas Bjelkeborn (2012)
Thomas Liljeholm (2011)
Birgitta Tollan (2010)
Bengt Holmstrand (2009)
Kjell Englund (2008)


Foto: Nadja Sjöström

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.