Zacharina och Sandvargen. Omslagsillustration av Kristina Digman.

En dag när Zackarina gräver i sanden hittar hon den mycket sällsynta Sandvargen. Han är glittrig och sandgul och har funnits i evighet. Ingen fråga är för stor eller för liten för Sandvargen, som är jättebra på att svara och förklara. Till exempel hur man bäst begraver en liten fågel, varför universum är oändligt, vad man ska göra med cykeltjuvar eller vart färgerna tar vägen på natten.

Snart blir Åsa Linds böcker om Sandvargen en opera. Hösten 2022  är det urpremiär på Lilla Scenen i  GöteborgsOperan  med efterföljande turné. 

Operan är skriven av Johanna Fridolfsson (musik) och Malin Aghed (libretto). För regin svarar Emelie Sigelius.

Viktigt med nyskrivna operor för barn

– Det är både viktigt och roligt att kunna erbjuda nyskrivna operor för barn och unga och samtidigt skapa förutsättningar för att upptäcka genren tidigt i livet. Särskilt genom en så poetisk historia som Sandvargen, som tar barnen och deras tankar om livet på allvar, säger Henning Ruhe, konstnärlig chef för opera/drama på GöteborgsOperan.

Sandvargen är översatt till 24 språk, och utkommer ständigt i nya upplagor, nu senast i  Polen, Tyskland och Turkiet. Hösten 2021 kommer den ut på azerbajdzjanska. 

Angelägen i sin samtid

– Opera är genom sitt unika musikaliska och sceniska uttryck en konstform som når över alla gränser och begränsningar. Den talar till alla sinnen, väjer inte för starka känslor och kan göra det komplexa åtkomligt och begripligt. Men var tid behöver sina berättelser, varje konstform måste vara angelägen i sin samtid. Därför är nyskriven opera för barn så fundamentalt viktigt, säger Sandvargen-böckernas författare Åsa Lind. 

– Ett av våra mål är att ingen ska sluta skolan utan att ha fått chansen att möta GöteborgsOperan, och därför fokuserar vi både på vad vi vill göra och hur vi vill göra det. Sandvargen är GöteborgsOperans  erbjudande till alla barn, och vi vill ge det finaste vi har: en scenkonstupplevelse där du får känna att du spelar roll. Alla är välkomna till GöteborgsOperan, säger Malin Aghed, librettist och initiativtagare till projektet. 


Bilden överst: Johanna Fridolfsson (till vänster) och Malin Aghed (till höger) för regi står Emelie Sigelius (nederst i bild). Författare till bäckerna om Sandvargen är Åsa Lind (i mitten).


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.